U Bukureštu su u subotu održane „Gej parada“ i marš pristalica antigej pokreta Nova desnica, bez incidenata jer je broj pripadnika policijskih snaga bio veći od broja učesnika obe manifestacije.
Na „gej paradi“ učestvovali su i ambasador Švedske u Bukureštu i poslanik u evropskom parlamentu Mikael Kašman.

U Bukureštu su u subotu održane „Gej parada“ i marš pristalica antigej pokreta Nova desnica, bez incidenata jer je broj pripadnika policijskih snaga bio veći od broja učesnika obe manifestacije.
Na „gej paradi“ učestvovali su i ambasador Švedske u Bukureštu i poslanik u evropskom parlamentu Mikael Kašman. Na „Maršu normalnosti“ Nove desnice u centru Bukurešta, bilo je oko 150 učesnika, umesto 500 kako su predviđali organizatori. Oni su nosili velike transparente na kojima je pisalo „Nova desnica protiv homoseksualaca, za normalnost“, „Rumunija nije Sodoma“ i „Nećemo da budemo narod pedera“.
U popodnevnim satima, u centru prestonice održana je i „gej parada“ na kojoj je učestvovalo oko 200 homoseksualaca, umesto očekivanih 1000. Za vreme održavanja manifestacija, javni red je održavalo oko 1200 policajaca sa najmanje dvadeset policijskih minibusa i automobila koji su pokrili sve učesnike „gej parade“. Policija je preventivno uhapsila 46 mladih osoba jer nisu mogli da se legitimišu, a policija je utvrđivala njihov identitet.
Održavanje „gej parade“ bilo je predmet javnih diskusija na rumunskim elektronskim medijima, u kojima su učestvovali predstavnici „gej populacije“ i predstavnici Nove desnice, kao i psihologa, novinara i građana.
Predstavnici homoseksualaca, lezbijki i travestita su u TV emisijama govorili o potrebi poštovanja njihovog prava na jednakost i da se slobodno izražavaju, bez diskriminacija. Oni su rekli da su njihove želje da se ozvaniči brak među homoseksualcima i pravo da usvajaju decu, ali su naglasili kako su svesni da Rumunija još nije spremna za takve korake.
Homoseksualci su se žalili i zbog toga što, prema njihovom mišljenju, crkva podstiče netoleranciju prema njima. Predstavnici Nove desnice podržavaju ideju da je homoseksualizam pojava koju hrišćanska crkva ne priznaje i smatraju da je homoseksualizam greh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari