Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske obratila se juče saopštenjem povodom odluke Gradskog veća Vukovara da izmeni Statut grada i praktično zabrani srpski jezik i ćirilično pismo u službenoj lokalnoj upotrebi.

„Podnećemo Ministarstvu uprave predlog za neodobravanjem ovakvih izmena i dopuna statuta, a ukoliko ih Ministarstvo odobri, obratićemo se Ustavnom sudu s predlogom za ocenu ustavnosti ovih izmena“, navodi se u saopštenju.

Otkako je počeo spor oko prava vukovarskih Srba na dvojezičnost, ovo je prvi jasan i temeljno obrazložen stav neke hrvatske institucije ili udruženja o događajima u Vukovaru. „Statut jedinice lokalne samouprave mora biti u skladu s pravnim propisima Republike Hrvatske, a što nije zadovoljeno u slučaju ovih izmena. Ova odluka predstavlja kršenja Ustava RH, gde je u članu 15 određeno kako pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo služiti se svojim jezikom i pismom. Isto načelo je dodatno precizirano Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Ovakvom odlukom se krši i Okvirna konvencija o pravima nacionalnih manjina Saveta Evrope“, navodi se u saopštenju.

Inicijativa mladih smatra da je i formulacija „područje posebnog pijeteta“, koju je Statut uveo za grad Vukovar, „duboko uvredljiva za sve druge žrtve rata u Hrvatskoj“ i pita se, po kom osnovu članovi Gradskog veća „drže da žrtve u Vukovaru zaslužuju pijetet posebniji od onog koji zaslužuju u Petrinji, Dalju, Glini, Kninu, Pakracu, Škabrnji…“. „Ovo je direktan pokazatelj kako članovi Gradskog veća koji su podržali ovakve izmene nemaju motive u zaštiti dostojanstva žrtava, već se radi o političkoj igri nauštrb prava manjina u kojoj su spremni čak i vređati sve druge žrtve rata u Hrvatskoj“.

Konačno, u saopštenju koje prenosi Hrvatski radio Vukovar, napominje se da su u Vukovaru u leto 1991. zločini počinjeni i nad civilima srpske narodnosti, pa „prilikom rasprava o dostojanstvu žrtava, članovi Gradskog veća imaju političku i moralnu obavezu da vode računa i o tome, a što su u ovom slučaju evidentno propustili“. Događajima oko ćirilice u Vukovaru svoj komentar je posvetio i zagrebački Jutarnji list, koji se bavi intervjuom ministra branitelja Hrvatske Predraga Matića, Vukovarca, učesnika borbi za Vukovar i pisca knjige o događajima iz 1991. Matić, koji važi za odmerenu osobu, u tom je intervjuu „izrazio tek intimno nezadovoljstvo idejom ćirilične ploče na samom ulazu u grad“, pa dodao :“Kad bih kod vukovarskih Srba prepoznao elementarnu lojalnost RH, ne bih imao problema s time“. Ukoliko se ne radi o gafu, piše Jutarnji list, onda je „reč o nezapamćeno neopreznoj i štetnoj izjavi kakvu ozbiljan ministar sebi ne sme dopustiti“, te se „radi se o necivilizacijskoj izjavi kakvu je u današnjoj Evropi zaista retkost čuti“.

Referendum o tome ko čini brak

Ustavni sud se ovih dana u Hrvatskoj proziva učestalo jednim drugim povodom – za 1. decembar zakazanim referendumom na kome bi građani Hrvatske trebalo da se izjasne o tome da li su saglasni da se u Ustav upiše da je brak zajednica između muškarca i žene. To se na referendumu našlo pošto je udruženje „U ime porodice“ sakupilo potpise. Spor oko toga da li bi Ustavni sud trebalo da se izjasni i da li se odluka referenduma automatski upisuje u Ustav u Hrvatskoj još traje.

Osuda Kancelarije za dijasporu

Beograd – Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Slavka Drašković osudila je juče odluku Gradskog veća Vukovara da table na javnim ustanovama u ovom gradu budu ispisane samo na latinici. „Ova odluka gradskog veća Vukovara ne šalje dobru poruku kada je u pitanju položaj i život srpske manjine i njen suživot s hrvatskom zajednicom“, navodi se u saopštenju. Draškovićeva je apelovala na čelnike grada Vukovara i Vladu Hrvatske da ne podrže odluku Gradskog veća, jer bi u suprotnom „podržali diskriminaciju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari