Položaj neme žena u turskoj provinciji 1

U okviru Festovog ciklusa „Fokus Evropa“ večeras u Dvorani kulturnog centra biće prikazana tursko-francusko-nemačko-luksemburška koprodukcija filma „Sibil“ koji potpisuje francusko-turski par Čagla Zenčirći i Gjom Đovaneti.

To je njihov treći zajednički film, a prvi koji su snimili sa profesionalnim glumcima. Oni su i autori scenarija na kome im je pomogao Remata Su. „Sibel“ je 2018. nagrađena na festivalima u Hamburgu i Lokarnu, kao i u Briselu na „Mediteranskom filmskom festivalu“ gde je osvojila Gran pri i nagradu žirija mladih.

Glavna junakinja Sibel, koju igra Damla Sonmez, ovdašnjoj publici poznata po ulogama u turskim TV serijama, mada je u Turskoj važi za jednu od zvezda nezavisne umetničke filmske produkcije, buntovna je najstarija kći gradonačelnika sela Kuskoj u turskim planinama iznad Crnog mora. Posle preležane groznice od pete godine ne može da govori, ali je savladala neobičan tip zviždanja kojim komunicira sa porodicom – ocem i sestrom, kao i sa većinom meštana među kojima nije previše omiljena zbog svog hendikepa. „Sibel“ je priča o različitosti, usamljenosti u porodici i van nje u okvirima patrijarhalnog seoskog turskog društva, položaju žene u njemu, surovosti međuženskih odnosa u takvom svetu, sudaru sa tradicijom, mitovima i pravilima zajednice. Tome treba dodati i odblesak aktuelne turske političke stvarnosti – Carigradskog begunca od regrutacije, priče o teroristima i demonstracijama koje preko televizije stižu i u Sibelinu crnomorsku zabit.

– Ovaj film smo snimili sa željom da ga gleda različita publika. Krenuli smo od vrlo lokalne priče, radnja se odvija samo u Kuskoju, da bi završili sa nečim mnogo univerzalnijim. Film je u osnovi zamišljen kao evropski film, u najširem smislu te reči – osim što su članovi ekipe iz četiri zemlje koprodukcije, imali smo i britanskog tehničara, belgijskog urednika i holandskog koloristu. Sve u svemu, sedam nacionalnosti – izjavili su Čagla Zenčirći i Gjom Đovaneti za Sinemaskop po osvajanju Gran prija u Briselu.

Sedište njihovog rediteljskog „dvojca“ je u Parizu i Carigradu. Režirali su nekoliko kratkih filmova na Bliskom istoku, Evropi, Centralnoj Aziji i Dalekom istoku, među kojima je i „Ata“, koja je učestvovala po pozivu na više od 200 festivala širom sveta i osvojila 40 nagrada. Pre „Sibel“ snimili su dva dugometražna filma “ Nur“ i „Nigen“.

Pored Daren Sonmez u filmskoj drami „Sibel“ igraju i Emin Gorskoj, Erkan Kolčan Kostendil, Etil Iščan, Serval Tercan, kao i jedna od legendi turskog glumišta Meral Cetinkaja. Sjajnu fotografiju potpisuje Erik Devin.

Jezik zviždanja

Prema pisanju turskih medija, Damla Sonmez je odmah bila oduševljena ulogom neme Sibel, ali je problem bio to što nije umela da zviždi. Na tome je radila dve godine pre snimanja filma. Više puta je posetila Kuskoj da bi se upoznala sa meštanima, osetila njihov život radeći sa ženama na poljima – berući čaj, kukuruz i lešnike. Iz sela joj je bio dodeljen učitelj zviždanja kako bi je naučio tom „jeziku“. Reditelji kažu da ga je savladala u tolikoj meri da je improvizovala neke dijaloge.

„Aleksandra“ Saše Radojevića

U okviru programa FEST predstavlja večeras u Dvorani kulturnog centra Beograda biće prikazan film „Aleksandra“ Saše Radojevića u kome igraju: Milutin Milošević, Tatjana Venčelovski, Jelena Šušnjar, LJuma Penov, Dubravka Kovjanić, Anđelija Vujović. Reč je o porodičnoj drami – Aleksandra i njena majka Draginja zaljubljene su u istog čoveka Radeta i svaka od njih u toj romansi traži spas od jednoličnog života. Saša Radojević u ovom filmu potpisuje i scenario i režiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari