Vanredna situacija u 56 gradova i opština, otklanjaju se posledice poplava 1Foto: MUP

Vanredna situacija proglašena je u 56 gradova i opština. Evakuisano je više od 300 ljudi.

Bujice su oštetile puteve, nosile mostove i pokrenule klizišta i odrone. Poplave su napravile probleme širom Srbije.

Od danas se očekuje poboljšanje vremenskih prilika. Saobraćaj na Ibarskoj magistrali u Adranima, gde se urušio most, biće osposobljen za deset dana, najavio je resorni ministar. Vojska je postavila pontonski most preko reke Trnavice u selu Kleče.

Nivo reke Toplice u Prokuplju od juče je snižen za skoro metar, ali je još iznad nivoa redovne odbrane od poplava.

Sve su vidljivije posledice poplava u Prokuplju, kako se reka Toplica vraća u svoje korito. Višednevne padavine na čitavom području Topličkog okruga uslovile su pravu poplavnu stihiju koja je za kratko vreme zahvatila veliko područje. Na mnogim mestima zaštitni bedemi nisu pomogli, pa su dežurne ekipe imale pune ruke posla, puno poteškoća, a veliki posao tek ih očekuje.

Zamenik komandanta Gradskog štaba za vanredne situacije Miroslav Antović kaže za RTS da se nakon nekoliko dana Toplica polako vraća u svoje korito.

„Dežurne ekipe, operativni timovi su obišli vodotokove i utvrdili da je nivo reke Toplice sada na stabilnom nivu i iznosi oko 180 centimetara“, navodi Antović.

Ističe da su samo tokom jučerašnjeg dana ekipe Crvenog krsta obišle najugroženije stanovništvo, pre svega stanovništvo u selima u kojima su bujični potoci napravili veliki problem.

„Radi se o oko 70 domaćinstava kojima je u ovom trenutku potrebna pomoć, takođe ekipe Javnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod’ su na terenu“, dodaje Antović.

Petina grada je bez vode i to oni niži delovi.

„Pošto je nivo reke Toplice, kao što sam napomenuo, u opadanju, u stabilnom nivou, dva bunara kojima se snabdeva oko 30 odsto stanovništva, radi se pre svega o području niske zone, su stabilna i građani koji se vodosnabdevaju iz ovih bunara u toku dana mogu očekivati potpuno snabdevanje i stabilizaciju vodosnabdevanja“, navodi Antović.

Ističe da u narednom periodu predstoji crpljenje vode iz podruma i domaćinstava.

„Zato će, kao što sam napomenuo, biti zadužena ekipa Javnog komunalnog preduzeća ‘Vodovod’. Oni uz pomoć svojih pumpi će crpiti vodu, nakon toga će ekipe Crvenog krsta dezinfikovati to i uz pomoć sušilica pomognuti stanovništvu da lakše prebrodi sve ovo što ih je zadesilo“, zaključuje Antović.

Stručni saradnik za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije Ranko Demirović kaže za RTS da su trenutno u 24 sredine, kao i da deluje preko 250 jedinica koje su osposobljenje za delovanje u nesrećama.

„Pomogli smo u delu evakuacija gde to bilo potrebno, izvršili zbrinjavanje ljudi. Preksinoć je organizacija Crvenog krsta u Prokuplju formirala jedan privremeni smeštaj za slučaj evakuacije i zbrinjavanja ljudi, kada su prošli bujični vodotoci Crveni krst je izvršio procenu potreba ugroženih ljudi i napravili pakete hrane, higijene“, rekao je Demirović.

Pored toga, kaže, pomažu i u saniranju posledica poplava u domaćinstvima.

„U Pomoravskom okrugu su organizacije Crvenog krsta bile poprilično aktivne, pomagale oko pravljenja bedema u Jagodini, delile pomoć u Svilajncu“, dodaje.

Ističe i da će nastaviti da pružaju pomoć u zbrinjavanju i oporavku domaćinstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari