Porez na pse: Zavlačenje ruke u džep ili mera za vlasnike da se uozbilje? 1Foto: Pixabay/Dané Spamers

Incidenti sa razjarenim psima, od kojih su neki bili fatalni po ljude, povod su javne rasprave treba li uvesti porez na pse i time naterati vlasnike da se ozbiljnije odnose prema psima i okolini.

Prema informacijama do kojih je Danas došao, država odavno razmišlja o ovoj meri s obzirom na veliki broj ujeda i napada pasa, ali i činjenice da vlasnici često izbacuju četvoronošne ne ulicu i ponašaju se prema njima neodgovorno.

Generalni sekretar Kinološkog saveza Srbije Mahmud al Dagistani, izjavio je, kako su preneli mediji, da bi trebalo uvesti porez na pse kao što ga imaju mnoge evropske zemlje, bez obzira na to o kojoj veličini psa je reč.

Objasnio je za list Politika da je za svaki incident u kome učestvuje pas, kriv vlasnik, jer, kako je rekao, ako je neko rešio da uzme psa iz ljubavi za sebe ili dete, mora i da brine o njemu.

„Sećam se da su šezdesetih godina postojali punktovi za vakcinaciju pasa. Svaki vlasnik bio je obavezan da vakciniše psa, plus da plati određeni iznos kao porez. Ako treba da se plati porez za psa, ja sam za to. Neka bude 1.000, 2.000, 3.000 dinara. Pomnožite to sa sa brojem vlasnika, pa neka ih je 400.000, vidite kolika je to suma novca“, izjavio je Dagistani za Politiku.

On je podsetio da treba primeniti zakon i upitao zašto komunalni policajci ne kažnjavaju vlasnike, koji bez zaštitne korpe i povodca šetaju ljubimce.

Milan Belić, savezni kinološki sudija iz Kikinde kaže da podržava zahtev za uvođenje poreza vlasnicima na pse i da bi ta mera države kako misli, trebala da uvede red.

„Incijativa je , koliko znam, pokrenuta pre dve godine i država radi na tome da, kao i druge zemlje, uvede porez na držanje pasa. Nemaju svi naši ljudi potrebnu kulturu ni odgvornost prema psima, verujem ni standard, pa kada dođe do obavezne vakcinacije i čipovanja, mnogi vlasnici puštaju pre na ulicu. Ovakva mera trebala bi da uvede red, jer ima puno slučajeva kod nas da su psi zanemareni. Mislim da će porez na pse kao mera države povećati odgvornost vlasnika. Našeim ljudim akada s ezavuče ruka u džep, sve ozbiljnije shvataju“, priča kinološki sudija iz Kikinde Milan Belić.

Za razliku od njega, Filip Stanković iz Pet šopa Beograd smatra da treba naći druge načine da se reše problemi sa psima.

„Meni to liči na zavlačenje ruke u džep vlasnicima pasa. Sigurno da postoji drugi način da se problemi sa psima reše, a ne da se uvodi proez. Ne znam kako će to vlasnici pasa doživeti, više je to možda mera za odgajivače, mada prijavljejni odgajivači poštuju propise, tako da stvarno ne znam kako su to zamislili“, kaže za Danas Fiiip Stanoković.

Odgajivačica pasa sitne rase Slađana Kovčić iz Beograda, novinarka koja se godinama angažovala na zaštiti uličnih pasa i mačaka u Beogradu, kaže da joj to deluje kao namera države da sve odgajivače uvede u registraciju kao da su preduzeća.

„Najava poreza na pse mi izgleda kao namera da nas registruju pri Ministarstvu poljoprivrede kao da smo preduzeća, i da tako plaćamo porez. To onda ne bi bilo hiljadu, dve hiljade dinara, bilo bi to mnogo više. Tako nešto nije objektivno moguće jer mi, registrovani odgajivači, nemamo fabričku proizvodnju da bi svakog meseca plaćali porez. Mi svakako plaćamo registraciju i članstvo Kinološkom savezu koji nisu mali. Oni su međunarodna organizacija i naša dokumenta za pse su međunarodna. Svaki rodoslov plaćamo 2.500 dinara Kinološkom savezu, kada prodamo nekog psa. Sem toga, svi smo morali da prođemo obuku pri Veterinarskom fakultetu i to se takođe plaća. Posebna priča je što su naši troškovi gajenja po psu visoki a cena štenaca na tržištu izuzetno mala, tako da je i zarada mala. Ova mera sigurno neće rešiti probleme sa psima, posebno neće rešiti problem nelegalnog gajenja pasa i nehumanih uslova u kojima se oni nalaze“, zaključuje Slađana Kovčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari