Zbog čega Zrenjanincima smetaju psi i jedna vrsta ptica i šta stoji u njihovim prijavama inspekciji 1Foto: M.P. / Danas

Iako je gradskom Odlukom o uslovima i načinu držanja domaćih životinja i kućnih ljubimaca na području grada Zrenjanina definisano da se oni mogu držati ako ne ugrožavaju sigurnost građana, u praksi se lome koplja, a često vode i sudske bitke.

Samo tokom 2021. godine zahtevom za naknadu štete zbog ujeda pasa gradu Zrenjaninu obratilo se ukupno 317 osoba, dok se njih 56 obratilo direktno Osnovnom sudu u Zrenjaninu, a čak 49 prijava odnosilo se na ujede pasa koje su pretrpela maloletna lica.

„Ukoliko pas nije čipovan, vodi se kao napušten i grad automatski preuzima odgovornost za tog psa i isplaćuje troškove za njega, iako je pas u suštini vlasnički“, objašnjava Aleksandra Radojičić iz organizacije „Zelene šape“, koja okuplja ljubitelje prirode i životinja.

Ovakve prijave se svake godine uvećavaju, a rapidno rastu i sredstva koja se isplaćuju iz buždeta grada.

„Ukupan isplaćen iznos po pitanju naknade štete nastale usled ujeda napuštenih životinja za 2021. godinu iznosi 17,3 miliona dinara. Radi daljeg sprečavanja nastajanja štete od ujeda pasa lutalica potrebna je izmena propisa, veća kontrola veterinarskih službi, kao i edukacija građana“, kažu u Odeljejenju za privredu grada Zrenjanina.

Na šta se sve Zrenjaninci žale?

Najčešće pritužbe Zrenjaninaca su na lavež komšijskih pasa, nepropisno držanje pasa u neograđenim dvorištima, ali se pritužbe komunalnoj i veterinarskoj inspekciji dostavljaju i za domaće životinje.

„Godinama pokušavamo da se izborimo sa komšijskim guskama, ali ništa po tom pitanju nismo uspeli. Komšija pušta jato gusaka iz svog neuređenog i zapuštenog dvorišta da prelaze kanal i dolaze nam pod prozore. Podigli smo ogradu ali on i dalje radi šta hoće“, priča svoje iskustvo Zrenjaninka Sonja Perin.

 

Zbog čega Zrenjanincima smetaju psi i jedna vrsta ptica i šta stoji u njihovim prijavama inspekciji 2
Foto: M.P. / Danas

Jato gusaka nalazi se u dvorištu jedne zapuštene kuće u blizini još zapuštenijeg Bagljaškog kanala, preko koga je postavljena drvena letva i guske prelaze kanal i odlaze na drugu stranu koja je javna površina.

Tu im je iskopano malo jezero, napunjeno vodom i one se kupaju i borave pod prozorima stanara, koji godinama nemaju rešenje za ovaj problem. Ništa bolja situacija nije ni sa psima.

„Ja sam prijavio slučaj više šarplaninaca kod Motela na Šumici, jer je nemoguće proći tim delom puta kod manastira, a da vas ne prepadne lavež pasa. Tamo rekreiram i šetam decu. To su ogromni psi, vezani su lancima, ali toliko laju i kidišu na prolaznike da imam utisak da će se otrgnuti i nekog izujedati. Da li treba neko da završi kao Vladan Radosavljević, dok se šetao po Kosmaju“, priča Zrenjaninac Predrag J.

Na te šarplanince kod Motela Šumica i manastira Svete Melanije u Zrenjaninu stiglo je još prijava komunalnoj i veterinarskoj inspekciji, zbog ugrožavanja sigurnosti i bezbednosti.

Zbog čega Zrenjanincima smetaju psi i jedna vrsta ptica i šta stoji u njihovim prijavama inspekciji 3
Foto: privatna arhiva

Prema izveštaju komunalne inspekcije iz avgusta prošle godine, na placu kod Motela Šumica utvrđeno je da tamo „ima deset velikih pasa i četiri mladunca, koji su vezani lancima dužine četiri, pet metara i koji ugrožavaju komšijsku bezbednost na neograđenom placu i bez ikakve table sa obaveštenjem o postojanju pasa“, stoji u zapisniku.

Naloženo je da se postupi po gradskoj odluci, što je i učinjeno, da se u dvorištu individualnog stambenog objekta mogu držati tri psa i četiri mačke, a njihov podmladak najduže do šest meseci starosti.

„Ne osećamo se sigurno ni nakon tih odluka“, kratko komentarišu stanari naselja Šumica. Pitaju još „šta treba da se desi, kako bi se postupalo ispravno i psi uklonili“.

U Udruženju ljubiteja prirode i životinja „Zelene šape“ kažu za Danas da je potrebno redovno obaveštavati inspekcije i ulagati žalbe na rešenja, ukoliko građani smatraju da je njihova sigurnost i dalje ugrožena nečijim kućnim ljubimcima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari