Porodica prebijenog mladića traži kazne za policajce 1Foto: Privatna arhiva

U niškom Osnovnom sudu je ove sedmice odložen pretres na suđenju niškim policajcima Miomiru Petroviću i Miljanu Tatiću, optuženim da su pre četiri godine zlostavljali i mučili maloletnike Aleksandra Tasića i Luku Nićiforevića.

Mladići su napadnuti  zbog toga što su na mostu kod Tvrđave skinuli nekoliko zastava Srbije i Mađarske, okačenih povodom zajedničke sednice Vlada Srbije i Mađarske kojom su predsedavali premijeri Aleksandar Vučić i Viktor Orban.

Suđenje policajcima ulazi u deseti mesec, nakon što je istraga Osnovnog javnog tužilaštva trajala tri godine.

– Potpuno je jasno da optuženi policajci i odbrana idu na zastarelost predmeta. Oni od samog početka opstruiraju suđenje na razne načine, među kojima je, recimo, pozivanje svedoka koji su već dali izjavu a pritom više nisu ni u policiji. Kada se tome doda i istraga OJT koja je trajala tri godine, jasno je da sve ovo predugo traje, a da je slučaj sve bliže zastarelosti. Uprkos čistoj situaciji – pošto je nedvosmisleno utvrđeno da su policajci batinali našu decu, mi nismo ni blizu toga da se izborimo za pravdu – kaže za Danas Andrijan Tasić, Aleksandrov otac.

Tasić ocenjuje da je ovo jedan od slučajeva na kojima država može da dokaže da institucije nisu potpuno devastirane.

Upravo je u interesu tih institucija da se „obračunaju“ sa kadrovima koji ne zaslužuju da im pripadaju, kaže.

– Normalno bi bilo da očekujemo da ovaj postupak bude brz i efikasan kao, recimo, postupak protiv žandarma koji su tukli Andreja Vučića i Predraga Malog, braću predsednika Srbije i ministra finansija. Očekujemo da i kazne protiv ovih policajaca budu slične kaznama koje su dobili žandarmi zbog fizičkog nasilja prema braći državnih funkcionera – kaže Tasić.

Prema odredbama Krivičnog zakonika Republike Srbije, apsolutna zastarelost u predmetu protiv niških policajaca mogla bi da nastupi u novembru 2022, odnosno šest godina po izvršenju krivičnog dela zlostavljanje i mučenje.

Ovaj zakonik, naime, precizira da krivično gonjenje za krivična dela za koja je propisana kazna zatvora iznad jedne godine zastareva za tri godine, a da apsolutno zastareva kada protekne dvostruko vreme koje se po zakonu traži za zastarelost krivičnog gonjenja.

Za krivično delo zlostavljanje i mučenje zaprećena je kazna od tri godine, ukoliko ga izvrši službeno lice u vršenju službe.

Policijski Sektor unutrašnje kontrole utvrdio je da su policajci Tatić i Petrović, u noći između 20. i 21. novembra 2016, prilikom privođenja, tukli dvojicu maloletnika, koji su zadobili rasekotinu brade, nagnječenje jagodičnih predela i krvne podlive na obrazu i u predelu rebara.

Pružena im je lekarska pomoć, a povrede su okarakterisane kao lake. Zbog ovog slučaja Petrović i Tatić su bili suspendovani, pa vraćeni na posao, a disciplinski je kažnjeno još dvoje pripadnika niške Policijske uprave.

Povređeni mladići su u toku postupka kazali da su ih policajci nekoliko minuta udarali šakama i šutirali čizmama dok su ležali na zemlji. Naterali su ih, kako su rekli, da u policijskom automobilu Nićiforović sedi u Tasićevom krilu, te im se zbog toga „podsmevali“.

Na putu do sedišta PU zastrašivali su ih da će „biti optuženi za državni udar i izazivanje međudržavne krize“, pošto su zastave skinuli u vreme Vučićeve i Orbanove posete.

Optuženi policajci su negirali primenu sile, a to isto učinilo je i četvoro njihovih kolega koji su učestvovali u privođenju ili su te noći dežurali u PU.

Petrović i Tatić su kazali da su postupali po pravilima policijske službe prilikom hapšenja za krađu, kao i po posebnom Planu obezbeđenja, pošto su sve mere bezbednosti, zbog ovakve poste predstavnika dve države, bile podignute na najviši nivo“.

Oni nisu mogli da objasne zašto su Tasić i Nićiforević nakon privođenja imali vidljive povrede.

Roditelji maloletnika su najavili da će, u slučaju da pravdu ne nađu pre domaćim pravosuđem, pokrenuti postupak pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Ko politizuje slučaj?

Optuženi niški policajci Petrović i Tatić rekli su na suđenju da su “ neki ljudi vršili pritisak na tužilaštvo da se podigne optužnica protiv njih“.

– Najbolji dokaz je za to je da je optužnica podignuta posle tri godine, ali nakon što je izašao tekst u listu Danas. Očigledno je da se vodi medijska hajka protiv nas – rekao je Petrović.

Andrijan Tasić je, pak, ocenio da su slučaj ispolitizovali upravo ovi policajci, ilustrujući to i okolnošću da su njihovoj deci još u noći kad su ih batinali pretili da će biti optuženi za državni udar.

On je kazao da su se porodice mladića obraćale i načelnicima i komisijama niške policije, kao i zaštitniku građana, ali da im je konkretno pomogao jedino tadašnji poslanik Zoran Živković (Nova stranka), koji je pisao ministru policije i postavio poslaničko pitanje ministarki pravde i republičkoj javnoj tužiteljki.

Razočaranje posle mladalačke greške

– Nadam se da se posle svega ovoga naša deca neće izgubiti veru u Srbiju i pravnu državu i otići iz nje, kao mnogi njihovi vršnjaci – kaže otac Aleksandra Tasića.

On kaže da je skidanje zastava sa mosta svakako bila „mladalačka greška“, ali da su Aleksandar i Luka „dobra deca“. Njegov sin je sportista, a sada je na studijama teologije, dodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari