Grad traži sliku kartice roditelja uz prijavu za 20.000 dinara: Da li je to bezbedno 1foto: M. O.

Roditelji osnovaca i srednjoškolaca u Beogradu već mogu da se prijave za 20.000 dinara koje bi Grad trebalo da im isplati u septembru. Formulari, u koje roditelji treba da upišu svoj broj tekućeg računa, već su podeljeni. Problem je samo što Grad zahteva da roditelji uz formular dostave i fotokopije prednje strane svojih platnih kartica. „To je nepotrebno i nebezbedno – kartice sadrže mnogo podataka, koje Gradu nisu potrebne za uplatu novca“, upozoravaju bankari. Naknadno su roditelji iz gradskog sekretarijata dobili pojašnjenje da – „umesto fotokopije kartice, može i potvrda iz banke“.

„Uz ovaj obrazac potrebno je dostaviti fotokopiju prednje strane platne kartice“, stoji u formularu za prijavu za đačku pomoć koji je podeljen roditeljima beogradskih škola.

Fotokopija kartice se, naime, zahteva iako će roditelji u samom formularu upisati broj tekućeg računa za uplatu 20.000 dinara na ime takozvane đačke pomoći za kupovinu udžbenika za narednu školsku godinu.

Bankari sa kojima smo razgovarali upozoravaju da je slanje fotokopije platne kartice nepotrebno i – nebezbedno.

„Suština je da je neophodna edukacija svih uključenih strana, jer fotografisanje kartica definitivno nije najbezbednija praksa, niti je nužna za uplatu sredstava na račun“, ukazuju bankari za portal N1.

Naši sagovornici objašnjavaju da platne kartice u Srbiji sadrže grupe podataka na prednjoj i zadnjoj strani.

„Svaka od tih grupa podataka ima svoje značenje, svoju svrhu tokom plaćanja, ali istovremeno predstavlja i zaštitu kartice na kojoj se nalazi. Kako ne bismo došli u situaciju da odajemo više podataka nego što je potrebno u datom momentu (npr. fotografisanjem naše kartice i prosleđivanjem putem društvenih mreža, što je nažalost čest slučaj koji otvara prostor za raznovrsne prevare), važno je da se upoznamo sa svrhom brojeva koje vidimo na našim karticama“, navode bankari.

Pojašnjenje Grada: Može i potvrda iz banke

Pojedini roditelji tokom dana su tražili objašnjenje zašto je neophodna fotokopija kartice.

Iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda stiglo je pojašnjenje u kojem se navodi da „ako roditelj ne želi da priloži kopiranu prednju stranicu kartice – da dostavi potvrdu iz banke na kojoj se jasno vidi ime vlasnika i broj tekućeg računa“.

„Ili, neka prekrije broj kartice, pa tako kopira“, poručili su iz sekretarijata.

Grad traži ove podatke na fotokopiji kartice ili potvrdi iz banke (ime i prezime i broj tekućeg računa) zbog, kako se navodi – kontrole tačnosti unosa podataka u obrazac.

„Bilo je puno grešaka pri unosu istih podataka kada je isplaćivana pomoć učenicima srednjih škola, a nismo imali kopiju prednje strane kartice. Biće i roditelja koji ne žele novčanu pomoć. To je njihovo pravo, njihov izbor i ne moraju da daju podatke“, naveli su u sekretarijatu.

Šta se nalazi na prednjoj strani kartice

Prvih 16 brojeva u grupama od po četiri cifre koji se nalaze na sredini prednje strane naše kartice predstavljaju broj naše kartice i ovaj broj je potreban samo nama i samo onda kada mi želimo da izvršimo plaćanje, obično putem Interneta.

Slede 4 broja razmaknuta znakom “/” koji označavaju datum isteka naše kartice i takođe predstavljaju grupu podataka koja je potrebna samo nama i samo onda kada mi želimo da izvršimo plaćanje, objašnjavaju bankari iz sektora koji prati bezbednost plaćanja.

„Ispod toga se nalaze naše ime i prezime i broj našeg računa, odnosno grupa podataka koja je potrebna onome ko želi da uplati novac za nas na naš račun i tu grupu podataka smo slobodni da prosledimo nekome za koga smatramo da treba da nam uplati novac“, ističu naši sagovornici.

Šta se nalazi na zadnjoj strani kartice

Na zadnjoj strani kartice su 3 cifre.

„To je kontrolni broj naše kartice i takođe nešto što je potrebno da znamo samo mi i niko više i samo onda kada želimo da potvrdimo naše plaćanje“, navode bankari.

Savet sagovornika portala N1 je da izbegavamo fotografisanje naših platnih kartica, posebno i prednje i zadnje strane, a naročito slanje putem društvenih mreža ili različitih vajber grupa.

„Ukoliko želimo da nama neko uplati novac, sve što mu je potrebno je naše ime i prezime i broj računa sa naše platne kartice, ne i svi ostali podaci kojima raspolažemo, a koje nenamerno odajemo kada fotografišemo kompletnu karticu“, kažu u bankama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari