Porok traži čoveka: Veb serijal o internet klađenju - 3. epizoda (VIDEO) 1Foto: Screenshot Youtube/DownTown Films

Ukoliko se ne možemo skloniti od kladioničarskih ponuda koje sve dublje i dublje uvlače u san koji ubrzo postaje noćna mora i za osobu koja razvija ovisnost i za njegovo porodicu, onda se može mnogo uraditi na polju razvoja kritičkog mišljenja informisanjem javnosti, a pogotovo mladih kako da tumače informacije o onlajn tiketima koje pristižu i putem sms-a, a ne samo putem interneta i bilborda koji su do sada bili dominantni vid oglašavanja igara na sreću.

Internet klađenje se ne razlikuje u biti od bilo kog proizvoda koji se nudi u elektronskoj sferi i ima iste osobine – a to su svakako raznovrsna ponuda i lakoća-udobnost dolaženja  do željenog proizvoda u ovom slučaju onlajn tiketa.

Međutim, ovde postoji još jedna, verovatno i ključna opasnost – onlajn klađenje zahteva povlačenje novca sa bankovnih kartica.

Kod drugih proizvoda uočeno je da potrošači mnogo više shvataju značaj novca kada fizički isplaćuju novčanice, dok elektronsku kupovinu percipiraju kao nešto bezopasno, neopipljivo u smislu potrošnje, jer kao jedini dokaz vide pristiglu sms poruku od banke da je potrošeno toliko i toliko. Naravno, osvešćenje dolazi kasnije kada se dugovi nagomilaju u smislu zaduženosti na platnim i kreditnim karticaama.

Onlajn kađenje ovde, čini se, dobija presudnu bitku u razdvajanju osećaja plaćanja od stvarnog plaćanja za kockanje i tu je zaista igra, ali ne igra na sreću već na nesreću, poigravanjem sa umom osoba koje se klade.

Mladi, najčešće imaju samo osećaj da su potrošili nečiji novac, jer je to učinjeno elektronskim putem i fizički ne vide tokove tog novca. Još gore skloni su nedozvoljenom korišćenju kartica svojih roditelja čime dublje i dublje ulaze u problem.

Za njih je to u početku zaista samo igra, možda je bolje reći video igrica, na koje su već toliko navikli i bili uspešni u njima, pa zašto to ne bili i u ovoj?

Razlika je u tome što se ova plaća – nocem, psihičkim tegobama ovisnosti i uvlačenjem drugih u svoje probleme.

Sa druge strane kod odraslih odvajanje osećaja plaćanja od stvarnog plaćanja ne doživljava se kao igra, već više kao sjajna prilika da se ili prikrije porok, ali što je još opasnije što duže i duže ne prizna sebi da novac zaista odlazi, iako se ne daje rukom preko šaltera u kladionici.

Bilo koji razlog da je u pitanju, plaćanje dugova ubrzo postaje značajno, a cena plaćanja prevelika, u ovom slučaju „kamate“ kladionica mogu neograničeno da dospevaju, nema roka dugu dokle god ne osetimo iskrenu želju da porok ne vlada nama, a na toj želji za promenom se mora raditi isto kao što se radilo na poroku da postane deo svakodnevice.

Oporavak je moguć, teško je reći ne, a prvi korak je shvatanje koliko drugih života možemo uništiti potpuno sigurni u pobedu favorita koji nas nikad nije izneverio, dok mi izneveravamo druge, postajući pioni u igri onlajn klađenja.

„Tik@tiranje“ – predstavlja informativno edukativni veb serijal posvećen podizanju svesti građanstva o rastućem problemu internet klađenja i prevenciji bolesti ovisnosti koje mogu nastati ovim putem, a pogotovu usled agresvinog marketinga onlajn klađenja prisutnom u elektronskim medijima. U svim evropskim i nacionalnim dokumentima prevencija kockanja i u tom smislu klađenja se navodi kao prioritet u zaštiti građanstva od razvijanja bolesti ovisnosti ove vrste, a onljan klađenje zbog suptilnih metoda komunikacije svojih ponuda otežava ovu borbu u osvešćivanju onih koji se sa ovim problemom suočavaju, a među kojima ima sve više dece starosti 15 do 18 godina i koji jednostavnim download-om aplikacije ulaze u začaran krug poroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari