Opozicija traži odgovornost za pad video-bima u niškoj osnovnoj školi, kada je povređeno pet učenika i nastavnika, a nadležni prebacuju krivicu jedni na druge 1Foto: Grad Niš

Dok opozicija u Nišu zahteva odgovornost zbog pada video- bima na svečanom otvaranju sportskog terena u Osnovnoj školi „Kralj Petar Prvi“, kada je povređeno troje đaka i dvoje zaposlenih, nadležni za njegovo postavljanje i organizaciju događaja prebacuju krivicu jedni na druge.

Opozicija je istovremeno protestvovala i zbog brendiranja sportskog terena u ovoj školi logom Fondacije Mozzart, koju su osnovale Mozzart kladionice, a koja je donirala njegovu izgradnju i opremanje.

Stranka „Zajedno“ u Nišu pozvala je nadležne institucije da hitno reaguju i sankcionišu odgovorne za ovaj incident.

Član Gradskog odbora „Zajedno“ Slaviša Dinić zatražio je da se zvaničnici koji su se slikali na otvaranju terena, ne prekinuvši svečani događaj ni nakon incidenta u kojem je bilo povređenih, bar izvine deci i roditeljima.

Stranka slobode i pravde u Nišu je ocenila da se „pod plaštom fondacije, koja se tobože bavi društveno- korisnim radom, uvodi kladionica u osnovnu školu- deci ispred nosa“.

„Dok je u Srbiji sve više maloletnih zavisnika od kocke, a kladionice niču na svakom ćošku, pa i u neposrednoj blizini škola, vlast ih sada uvodi i u same škole. Usred dvorišta osnovne škole promoviše se kladionica naočigled direktora škole, predsednika opštine Palilula, gradonačelnice Niša. I niko od njih u tome ne vidi problem“, rekao je Aleksandar Robajac iz niškog odbora Stranke slobode i pravde.

On je upitao ko je odobrio takav projekat, šta radi Školska uprava i šta je sledeće – da se deci umesto vaučera za školski pribor dele vaučeri za klađenje ili da se reklamiranje kladionica uvede u vrtiće?

Video- bim je, inače, pao 31. marta, pre svečanog otvaranja mini- pič terena u čast Draganu Stojkoviću Piksiju u ovoj osnovnoj školi.

Nakon incidenta, Tim za krizne situacije u školi je ocenio da je za njega odgovorna Fondacija Mozzart, koja je angažovala firmu Masters 33 za postavljanje i obezbeđivanje video-bima.

Fondacija Mozzart je, pak, izrazila žaljenje zbog nezgode koja se dogodila, uz tvrdnju da je sva odgovornost na firmi- podizvođaču Masters 33.

U Fondaciji su kazali da je odluka da se svečano otvaranje nastavi i posle incidenta doneta u dogovoru sa direktorom škole i roditeljima dece iz Fudbalskog kluba Radnički Niš koja su igrala humanitarni meč.

Oni su, dodali su u Fondaciji, pratili stanje povređenih kojima je pružena pomoć u Univerzitetskom kliničkom centru, ponudili pomoć porodicama i bili na raspolaganju niškim organima reda.

Iz kompanije Masters 33 su, međutim, saopštili da su oni bili zaduženi za najam video- bima i da je kriv- vetar.

„Ni u jednom trenutku nismo mogli da predvidimo neočekivane vremenske prilike koje su dovele do ovog incidenta. Vetar je iznenada dunuo i uzrokovao pad video bima, što je bila situacija koja se nije mogla predvideti ili sprečiti“, rekli su u Masters 33 za Južne vesti.

Naglasili su da nisu bili zaduženi za fizičko obezbeđenje događaja, niti obezbeđenje mesta gde se video- bim nalazio, te da nisu mogli da spreče učenike i nastavnike da borave u toj zoni.

U Policijskoj upravi Niš su kazali da je o oncidentu obavešteno Osnovno javno tužilaštvo i da je „u toku rad na utvrđivanju okolnosti“.

Prema dostupnim informacijama, povređeni učenici i nastavnici zadobili su lakše telesne povrede.

Svečanom otvaranju terena prisustvovalo je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi, kao i gradsko i opštinsko rukvodstvo predvođeno gradonačelnicom Draganom Sotirovski.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari