Neadekvatni i nehumani uslovi za rad, nastava u školi „Kralj Petar Prvi” obustavljena zbog hladnoće 1Foto: Topola protiv nasilja

 

U srednjoj školi „Kralj Petar Prvi” u Topoli zbog – hladnoće, danas je obustavljena nastava. Povodom ovakvih neadekvatnih i nehumanih uslova za rad kolektiv škole se obratio nadležnima u opštini Topola a ponovo je reagovala i opoziciona kolaciona lista Topola protv nasilja. Sa situacijom upoznata i ministarka prosvete Đukić Dejanović.

Redakcija Danasa dobila je reagovanje zaposlenih u ovoj ustanovi potpisano sa Kolektiv SŠ „Kralj Petar Prvi” Topola u kome se navodi da su Privremenom organu Opštine Topola uputili žalbu povodom neadekvatnih i nehumanih uslova za održavanje nastave.

„Poštovani, posle više neuspelih obraćanja i apela da se reši problem grejanja u SŠ ’Kralj Petar Prvi’ u Topoli obaveštavamo vas da smo dana 11. decembra bili prinuđeni da obustavimo nastavu zbog neadekvatnih uslova za rad”, navodi se u saopštenju koje je Danas dobio.

U svom pismu, oni navode da nedeljama unazad nailaze na ogromno nezadovoljstvo učenika i roditelja kao i optužbe da „prikrivaju ćutanjem stanje u školi”.

– Mi smo zajedno konstantno ukazivali na probleme i sedeli sa decom u hladnim učionicama radeći svoj posao u jaknama u nehumanim uslovima, navode potpisnici žalbe nadležnima.

Sa situacijom su, kako navode, upoznali i ministarku prosvete prof. dr Slavicu Đukić Djanović koja je posetila njihovu školu, prošlog četvrtka, 7. decembra.

Oni su u svom saopštenju dokumentovali situaciju u školi fotografijom na kojoj je u teperatura u nastavničkoj zbornici u tom trenutku iznosila 9,8 a jutros u 8 sati svega 7,9 stepeni.

Zaposleni su ostali u školi, a deca koja nemaju revoz su raspoređena u dve učionice u kojima su uključene grejalice.

– Napominjemo da ukoliko se urgentno ne reši problem grejanja (gasifikacije) bićemo prinuđeni da do daljnjeg obustavimo nastavu i ne zaključimo ocene, samim tim i ne završimo polugodište, stoji u zaključku obraćanju javnosti i medijima Kolektiva Srednje škole „Kralj Petar Prvi”.

Kao i uvek, ovim povodom o kome je Danas već više puta pisao reagovala je i opoziciona kolaciona lista Topola protiv nasilja.

– Od jutros su prazne učionice u SŠ „Kralj Petar Prvi”. Profesori i učenici su bili prinuđeni da napuste nastavu zbog neadekvatnih i nehumanih uslova za održavanje nastave – zbog hladnoće. Učenici koji nemaju autobuse da se vrate kući (a nemaju mnogi jer autobuski prevoz loše funkcioniše) sede u dve učionice sa uključenim grejalicama, ističu u svom saopštenju i iz kolaicije Topola protiv nasilja.

I oni u som obraćanju javnosti i medijima navode da je jutros je kolektiv SŠ „Kralj Petar Prvi” podneo žalbu Privrememom organu opštine Topola sa napomenom da ako se ne reši problem grejanja, odnosno ne izvrši gasifikacija škole, biće prinuđeni da obustave nastavu za ovo polugodište.

– Srednja škola u Topoli nije priključena na gas pa iz godine u godinu preko zime profesori i učenici se suočavaju sa jednim istim problemom koji lokalna samouprava nema volje da reši. Kotao u srednjoj školi je iz 60-ih godina, ugalj loš, dešavalo se bezbroj puta da se nastava odvija sa otvorenim prozorima, dok profesori i učenici sede u zimskim jaknama. Direktor škole je obećao da će se od ove sezone škola grejati na gas, što se nije desilo, podsećaju iz Topole protiv nasilja.

Po njihovim rečima dok se ispred srednje škole radi pešačka zona, dok se podobnima rade putevi do kuće, dok se pred izbore „izmišlja topla voda” učenici i profesori se u 21. veku u Topoli smrzavaju u školi.

– Da li je to normalno? Čemu parola „Topola ne sme da stane” kada ta ista Topola sa dugogodišnjim rukovodstvom srlja u provaliju? Zašto se na ovaj način vrši nasilje nad onima koji treba da budu prioritet svakoj vlasti?, pitaju se oni u svom reagovanju.

Kada se 17. decembra promeni ova loša lokalna vlast, zaključuju oni u svom saopštenju, „vratićemo se pravim vrednostima i baviti se osnovom svakog zdravog društva a to je obrazovanje u uslovima dostojnim svakog čoveka”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari