SSP Topola: Pacijentkinje same donose kondome za pregled zastarelom sondom 1Škola Kralj Petar Prvi Topola Foto: OO SSP

Grejna sezona je u toku, a učenici i zaposleni u Srednjoj školi „Kralj Petar Prvi” u Topoli su u problemu, ističu u Opštinskom odboru Stranke slobode i pravde iz Topole.

Po njihovim rečima poslednjih dana školom se širi užasan smrad, pa su tokom nastave prozori na učionicama širom otvoreni i na temperaturi od gotovo nula stepeni Celzijusa.

– Upućeni tvrde da je problem način grejanja u školi – kotao na ugalj iz 60-ih godina prošlog veka, a uz to je i ugalj loš, zbog čega kotao nazivaju i „tempirana bomba”, kaže za Danas Dragana Marinković, predsednica OO Stranke slobode i pravde Topola.

Ona podseća da je još 2019. godine obećano je da će škola do kraja 2021. godine dobiti priključak za gas, što se nije dogodilo ni do sada, na izmaku 2022. godine.

– Ali su se zato „desili” koncerti Dragane Mirković, Slavka Banjca, Jelene Broćić na Oplenačkoj berbi. Za takva dešavanja uvek ima novca a za to što se događa u školi, užasan smrad, smrzavanje dece i zaposlenih zbog otvorenih prozora i skraćivanje časova – nema, kaže ona.

Profesori imaju volju da deci prenesu znanje jer iz Srednje škole Kralj Petar prvi izlaze dobra deca, deca koja odlaze na takmičenja i vraćaju se sa nagradama, deca koja upisuju fakultete, navodi naša sagovornica ali to očigledno lokalnu vlast i nadležne ne interesuje.

– Topola ima narodnog poslanika Dragana Jovanovića koji je bio na listi SNS-a. On u Narodnoj skupštini Republike Srbije govori ali o nekim drugim prioritetima Topole. Kao što su uključivanju lokalne samouprave u izgradnju auto-puta Vožd Karađorđe, završetku magistralnog puta Topola-Kragujevac ili završetku sistema vodosnabdevanja kap po kap. A, kod nas, u praksi, nastupi Dragane Mirković, Slavka Banjca, Jelene Broćić su važniji od lečenja i od obrazovanja, ističe Dragana Marinković.

Ona se ispred OO SSP Topola obratila javnosti i zbog nestašice lekova tamošnjem Domu zdravlja.

– Kao kod većine domova zdravlja u Srbiji praksa je da dom zdravlja u Topoli redovno nema neke osnovne medikamente, poput ampula Diklofenaka za bolove ili pomoćnih sredstva kao što su gaze, zavoji i slično pa su pacijenti prinuđeni da ih sami kupuju i donose na preglede, navodi ona.

SSP Topola: Pacijentkinje same donose kondome za pregled zastarelom sondom 2
Dom zdravlja Topola Foto: OO SSP

Po njenom mišljenju Dom zdravlja u Topoli otišao je korak dalje pa žene u Dispanzeru za ginekologiju ne mogu otići na ginekološki pregled ultrazvučnom sondom dok ne odnesu prezervativ koji se koristi kod zastarelih ginekoloških sondi.

– To je za rubriku „Verovali ili ne!”. Da li je moguće da dom zdravlja nije u mogućnosti mesečno da izdvoji maksimalan iznos od 26.000 dinara za kupovinu prezervativa, odnosno iznos koji bi se izdvojio ako lekari 22 radna dana u dve smene na svakih 15 minuta pacijentkinjama rade samo ginekološki pregled sondom? Pri tom pacijentkinje plaćaju patricipaciju 50 dinara, plus pregled 100 dinara, navodi Dragana Marinković.

U svom obraćanju javnosti i medijima ona ispred Opštinskog odbora Stranke slobode i pravde postavlja pitanje da li je uprava Doma zdravlja u Topoli sposobna da se suoči sa nekim ozbiljnijim problemima kada nije u mogućnosti da reši nabavku nekih osnovnih sredstava bez kojih zdravstveni radnici uz svu volju nisu u mogućnosti da rade i na taj način pacijentima obezbede kvalitetno lečenje i pored zastarele tehnologije.

– Lekarima ili drugom medicinskom osoblju je neprijatno kada moraju da vas pošalju da kupite medikament, prezervativ, gazu ali nemaju drugog izbora. I to što imaju od sredstava ograničeno je, čak i u hitnoj službi. Ako možete da stojite na nogama poslaće vas u apoteku da kupite Diklofen, Buskopan ili neki drugi medikament ili pomoćno sredstvo potrebno za vaše lečenje, ističe ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari