Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski, govoreći o saradnji Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu sa Nacionalnom alijansom za lokalni ekonomski razvoj (NALED), predstavio je najnoviji projekat „Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine“, koji je nedavno promovisan na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu.

Bugarski je naglasio da je saradnja sa NALED-om veoma uspešna, jer se konceptualno poklapaju ciljevi, a saradnja u oblasti sertifikacije opština u vezi povoljnog poslovnog okruženja je dala najbolje rezultate, jer su do sada 23 opštine u Vojvodini sarađivale sa NALED-om, a pritom se promovišu primeri dobre prakse.

– Više od polovine vojvođanskih opština je prošlo proces sertifikacije ili su u fazi resertifikacije, a „vojvođanski standard“ je instrument promene ukupnog okruženja i zaokreta u javnoj administraciji, jer želimo da ona bude servis građana i privrede, da se modernizuje i da se pripreme za ono što im dolazi u susret, u procesu evro-integracionih procesa – rekao je sekretar Bugarski.

Prema njegovim rečima, 30 gradova i opština u Vojvodini ima strategiju razvoja za period 2014-2020, a u svim lokalnim samoupravama postoji kancelarija za lokalni ekonomski razvoj. Kako je najavio Bugarski, do kraja godine 40 jedinica lokalne samouprave imaće „sistem 48 sati“, gde će građani moći lakše i brže da komuniciraju sa administracijom u vezi sa komunalnim uslugama.

– Vojvodina sa 26 odsto učestvuje u ukupnom izvozu Srbije, u njoj je realizovano 45 odsto stranih investicija, a poslednji podatak privrednog rasta po regionalnoj „Eurostat“ tehnologiji „Nuts 2“ nivoa, govori o tome da je Vojvodina u 2012. godini ostvarila najveći rast od svih regiona u Srbiji. To su najbolji demanti za sve ono što smo u poslednje vreme u prilici da čujemo u javnosti, a svi ekonomski pokazatelji govore u prilog tome da Vojvodina nije devastirana – naglasio je on.

Kako je naveo Bugarski, Sekretarijat će raditi i dalje na stvaranju povoljnog poslovnog okruženja i ohrabrivanju preostalih gradova i opština da uđu u proces sertifikacije, jer je deo šireg koncepta da se uvede ISO sertifikat u sve lokalne samouprave, što je u planu u naredne dve godine. To će uvesti procedure i postaviće se vremenski period u kom taj proces mora biti zaokružen.

Izvršna direktorka Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj Violeta Jovanović kazala je da je saradnja sa resornim sekretarijatom važna, jer su članovi ove asocijacije upravo lokalne samouprave.

– Tokom prethodnih godina se radilo na realizaciji sertifikacije opština, a realizacijom projekta „Povoljno poslovno okruženje kao pokretač razvoja Vojvodine“ saradnja je podignuta na viši nivo. U okviru tog projekta je pokrenuta kampanja za promociju investicija na beogradskom aerodromu, gde se među opštinama koje trenutno imaju važeći sertifikat nalaze četiri opštine iz Vojvodine, a gde je fokus na konkurentnim sektorima privrede u opštinama Ruma, Kovačica, Kula i Odžaci – rekla je direktorka NALED-a Violeta Jovanović.

U okviru saradnje biće realizovano nekoliko okruglih stolova gde će se razgovarati sa privrednicima iz opština, a jedan takav je organizovan u Pećincima na temu automobilske industrije. Kako je najavljeno, uslediće i okrugli stolovi na temu farmaceutske i prehrambene industrije, a završni okrugli sto biće u Novom Sadu, gde će se govoriti o investicionim potencijalima Vojvodine i predstaviti brošura koja će sažeti investicione potencijale po sektorima.

– Dugoročni cilj je da se kroz saradnju sa sekretarijatom, opštine koje prođu kroz sertifikaciju obezbedi što više podsticaja i promocije, a da se one vrednuju na konkursima prilikom raspodele sredstava, jer će to biti konkretan motiv za njih da prođu kroz ovaj zahtevan program sertifikacije – naglasila je Violeta Jovanović.

Opštine da daju doprinos evrointegracijama

Prema rečima Violete Jovanović, predstavljeni program je kvalitetan, o čemu govori činjenica da se on od 2011. godine sprovodi i u regionu, odnosno Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Makedoniji, pa se i njihove opštine rangiraju prema određenim regionalnim kriterijuma, a to otvara nove mogućnosti za promociju na nivou Jugoistočne Evrope. Zbog toga je cilj da što veći broj opština uđe u ovaj proces i da na osnovu njegovih kriterijuma unaprede svoje servise ka privredi i građanima, da se reformišu, pojednostave sve procedure u nadležnosti lokalnih samouprava, a je to, kako navodi Violeta Jovanović, najbolji način da opštine daju doprinos u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, jer je to postupak pristupanja EU u malom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari