Uprkos kiši i zahlađenju tokom noći u Srbiji je buknulo i nekoliko novih požara ili su se rasplamsali već postojeći, ali su ipak lokalizovani. Jak vetar proširio je juče požar na Tari, gde je gorelo više od hiljadu hektara šume. Taj požar se više ne širi, ali još nije ugašen.


Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić rekao je da je do juče u Srbiji bilo 398 požara. On je rekao da se tokom jučerašnjeg dana očekuju „ozbiljniji naleti“ dva ruska aviona, od kojih je jedan, nosivosti 42 tone vode, juče oko 14 sati stigao u Srbiju i već je imao jedan nalet. Marić je podsetio da je na gašenju požara u Srbiji angažovana još jedna ruska letelica, nosivosti 12 tona, kao i helikopter.

Komandir vatrogasne jedinice Bajina Bašta Petar Rakić navodi da slaba kiša koja je padala nije bila dovoljna da ugasi vatrenu stihiju, koja se proširila i na mokrogorsku stranu ka selu Oštrelj.

– Sa 10 vozila i 40 vatrogasaca branimo ovaj potez da bismo spasli 20 kuća koje se nalaze u ovom zaseoku i nadam se da ćemo u toku dana lokalizovati ovaj požar – kaže Rakić. On napominje da do sada nije bilo evakuacije stanovništva i nada se da do toga neće ni doći. Požar na Tari gasi 370 vatrogasaca iz cele Srbije, a njima su se priključili i vojska i žandarmerija, kao i meštani.

Zlatan Jovanović, predsednik opštine Bajina Bašta, kazao je za Danas da su ugrožena domaćinstva u Đurićima, gde se vatra približila na oko 200 metara od kuća, pa je prokopan vatrogasni put kako bi se požar lokalizovao, a slično je u selima Kostići i Rujevići, prema granici sa Bosnom i Hercegovinom.

– Vatra juče ujutro nije napredovala prema Đurićima, jer je vetar duvao u suprotnom pravcu, rekao je Jovanović i dodao da požar ide prema brani Zaovinskog jezera.

Požar u Gornjoj Gorevnici kod Čačka ponovo je pod kontrolom, nakon što se tokom večeri usled jakog vetra rasplamsao. Ugašeno je i nekoliko manjih požara u prigradskim naseljima u Čačku, koji su buknuli tokom večeri.

Na više lokacija u Šumadiji izbilo je više od 20 požara u kojima je uglavnom gorela šuma.

Požar u podnožju Kopaonika je u potpunosti pod kontrolom, a vatrogasci su se borili sa jakim vetrom koji je na tom području duvao i uspeli da spreče širenje požara. Požar na prostoru sela Borovac u samoj blizini administrativnog prelaza Merdare kod Kuršumlije u potpunosti je ugašen, ali je izbio novi požar u atru sela Matarova duž administrativne linije. U velikom požaru koji je izbio sinoć u povratničkom selu Žač u opštini Istok izgorelo je desetak hektara šume i niskog rastinja, a požar je lokalizovan.

Srbijašume: Šteta 26 miliona dinara

Šteta od šumskih požara, koji su od početka godine do kraja jula uništili 1.666 hektara državnih i privatnih šuma u centralnoj Srbiji, procenjena je na 26 miliona dinara, saopštilo je juče javno preduzeće Srbijašume.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari