Naravno da poznajem Radomira Markovića lično. Ja sam devedesetih bio direktor Instituta za uporedno pravo, to je bila savezna javna institucija. Išao sam na sva mesta i prijeme gde je bio i on, gde je bio i Milošević, i tako redom. Znamo se, naravno – kaže za Danas Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije i predsednik Komisije za pomilovanje, odgovarajući na pitanje u kakvoj je vezi sa bivšim šefom DB, osuđenim na 40 godina zatvora zbog političkih ubistava.

Da li se osećate pristrasnim u slučaju Markovića, s obzirom na zajedništvo tokom devedesetih?

– Kada bih osetio pristrasnost u vršenju službene dužnosti, ja bih se odmah izuzeo. To je najpoštenije. Ali, da ja vas pitam, ko normalan može da ne osudi zločin?

Ko vas je poslao na razgovor sa Radomirom Markovićem u zatvor? Sami ste otišli?

– Po pravilniku, Komisija za pomilovanje može da odredi bilo koga i bilo kada da ode na razgovor sa osuđenikom koji traži pomilovanje.

Ali, vi ste predsednik te Komisije, dakle, odluka je bila vaša?

– Cela Komisija je donela tu odluku. Ta se odluka potom prosleđuje Ministarstvu pravde, koje preko direktora za izvršenje krivičnih sankcija organizuje taj odlazak. Ne možete tek tako da uđete u zatvor.

Pitanje je zašto se morali, ili zašto ste otišli na razgovor sa Markovićem, a ne na koji način ste ušli u zatvor.

– Nisam ja morao da odem u zatvor da razgovaram sa njim, to nije obavezno, naravno. Vidite, svakog meseca mi imamo sto molbi za pomilovanje.

U čemu se Marković razlikuje od ostalih zatvorenika, pa mu idete na noge da razgovarate s njim?

– Zato što je onaj tamo, recimo, ukrao nekom novčanik, neko drugi je bio učesnik u nekakvom sudaru automobila. Nema potrebe da idem da razgovaram sa takvim osuđenicima, razumete? Komisija za pomilovanje procenjuje s kim bi trebalo obaviti razgovore. U slučaju Radomira Markovića postoje neke šire konotacije i političke implikacije, ko zna šta sve.

Mislite li da bi baš zbog toga trebalo izbegavati lični kontakt zbog očuvanja objektivnosti?

– Znate, on se isto tako žali, pa kaže, ja kao da sam građanin drugog reda. Kada su tako složeni i poznati slučajevi, onda se ode kod tog osuđenika. Kada neki osuđenik insistira da neko iz Komisije dođe…

Da li je Marković insistirao da vi dođete kod njega?

– Nije insistirao, ali su tu bili i njegovi advokati koji su rekli da tu ima svačega. Videli ste predsedničku izjavu, i to je dovoljno. Sve je u skladu sa pozitivnim propisima. Međutim, da li vi smete da ovako vršite pritisak na predsednika Republike, koji donosi definitivnu odluku?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari