U slučaju Saše Dragina reč je o eklatantnom primeru nepoštovanja zakona i više sudske instance, kao i zauzimanju nekakvog „tvrdog“ stava od strane vanpretresnog veća Specijalnog suda, kakav nisam imao u dosadašnjoj praksi, kaže za Danas Draginov advokat Nikola Nikolić.


On je Apelacionom sudu uputio najnoviju žalbu, na peto po redu rešenje Specijalnog suda o produženju pritvora Draginu za još 60 dana.

– Iluzorna je konstrukcija da bi se puštanjem na odbranu sa slobode Dragina, koji je neosuđivano lice, porodičan čovek, otac dvoje maloletne dece od 1 i 5 godina, profesor fakulteta, bivši ministar, iz ugledne vojvođanske porodice, on mogao da poveže sa nekim odbeglim licima, koje ne poznaje, te da bi mu oni pružili pomoć za sopstveno bekstvo, tvrdi Nikolić.

Po njegovim rečima, u dosadašnjim antikoruptivnim postupcima, pokazuje se selektivnost, a ne jednakost svih pred zakonom.

– Sa velikom dozom ironije mogu da postavim i pitanje diskriminacije okrivljenih pred sudom, po principu ko nema para „nek leži“ u pritvoru, prevedeno, sada bi Dragin bio u povoljnijem položaju da je zaista bio u koruptivnoj aktivnosti, jer bi u tom slučaju sigurno imao „sredstava“, koje bi položio kao jemstvo za puštanje na slobodu, što nažalost postaje očigledna i selektivna praksa Tužilaštva za organizovani kriminal i Specijalnog suda, navodi Nikolić.

On se posebno osvrće na to što se Specijalni sud u rešenju o produženju pritvora njegovom branjeniku, pozvao, sem na opasnost od bekstva i na mogućnost uznemiravanja javnosti.

– Apelacioni sud je u više navrata jasno ukazao da je dugotrajan pritvor od osam, a sada i više od toga meseci, dovoljan da se anulira ovaj zakonski razlog, kaže Nikolić, podsećajući da je Dragin u pritvoru od 24. novembra prošle godine, te da ako je javnost na početku mogla biti i uznemirena, sada to sigurno više ne može.

Dragin je najviši državni funkcioner prethodne vlasti koji je od početka velike antikorupcijske akcije prošle godine, proveo najduže vreme u pritvoru. Sem njega, od juna je u pritvoru i bivši ministar za privredu i privatizaciju Predrag Bubalo iz redova DSS, osumnjičen za nezakonitosti prilikom prodaje akcija Luke Beograd biznismenu Milanu Beku. DS se povremeno oglašava u javnosti tvrdeći da se protiv Dragina vodi montirani proces, a stranačka delegacija obišla je Dragina i u pritvoru pre pola godine kada je objavljeno da je napadnut i da mu je slomljena ruka, što je njegov advokat demantovao.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je 22. maja optužnicu protiv bivšeg ministra poljoprivrede Saše Dragina i još 19 osoba, zbog sumnje da su nezakonitom prodajom regresiranog mineralnog đubriva firmama koje na to nisu imale pravo, oštetili pančevačku Azotaru i budžet Srbije za više stotina miliona dinara, koja je potvrđena. Dragin se tereti za zloupotrebu službenog položaja za koju se može izreći kazna do 10 godina zatvora, a tokom istrage u njegovu korist svedočili su i Dušan Bajatović i Dušan Elezović.

Jemstvo nije nuđeno

Sem Dragina, u pritvoru su Radosav Vujačić, Mihajlo Grujić, Borislav Stojković, Dragan Tanasković, Dragan Mitić, Gordan Marković i Aleksa Obradović dok je vlasnik konsultantske kuće Ces Mekon Zvonimir Nikezić nedavno pušten uz jemstvo. Draginova odbrana nije nudila jemstvo, već predlaže odbranu sa slobode i oduzimanje putnih isprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari