Pravnik: U toku "ideološki okršaj" medijskog establišmenta i Maska po pitanju budućeg funkcionisanja Tvitera 1Ilon Mask Foto: EPA-EFE/Patrick Pleul / POOL

Nakon što su mediji širom sveta preneli da je najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask, vlasnik kompanija Tesla i Spejs Iks, kupio Tviter u žiži javnosti ponovo su našle spekulacije da li će ta popularna društvena mreža postati poligon za lažne vesti. Forum poznat po tome što na njemu svoje misli razmenjuju ugledni političari, biznismeni i drugi “disižnmejkeri” Mask je kupio po ceni od 44 milijarde dolara.

Takva tumačenja su se formirala zbog Maskove izjave da je “apsolutista slobode mišljenja”, čime je nagovestio da će svima dozvoliti da kažu sve što misle na Tviteru. Ako se to ostvari, ta društvena mreža će doživeti radikalnu promenu jer je dosadašnji menadžment vodio upornu borbu protiv lažnih vesti ali i sankcionisao sve objave koje je smatrao govorom mržnje i širenjem diskriminatorskih stavova. Shodno takvoj svojoj orijentaciji Tviter se nije libio da sa svoje mreže briše i profile uglednih zvaničnika poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa. Podsećanja radi, profil mu je ukinut nakon što su njegove pristalice početkom prošle godine nasilno ušle u Kapitol u Vašingtonu a obrazloženje je bilo da Trampovi tvitovi predstavljaju opasnost za “dalje podsticanje nasilja”.

S druge strane, Mask Tviter vidi kao “centralni gradski trg”, odnosno mesto gde se ljudi sreću i ćaskaju, prenose poruke i razmenjuju razmišljanja. Mask smatra da Tviter dosad nije radio dovoljno da odbrani slobodu mišljenja i da je preterivao u moderaciji sadržaja na toj društvenoj mreži.

Mask je zato poručio da kada on preuzme kompaniju izbacivanja nepodobnih korisnika zbog objava više neće biti.

Pravnik Branko Pavlović kaže za Danas da se po pitanju funkcionisanja Tvitera u budućnosti trenutno odvija “ideološki okršaj” američkog medijskog establišmenta sa jedne i Ilona Maska sa druge strane.

– Drugim rečima, veliki američki mediji žele da imaju monopol na to šta je kršenje slobode govora. Oni smatraju da su isključivo oni ti koji mogu druge da optužuju za to ali istovremeno sebi uzimaju za pravo ono što ne daju drugima, čine sami, a to je da sprovode cenzuru. Mask im smeta zbog toga što je rekao da cenzure na Tviteru više neće biti. Ne smatram da Ilon Mask insistira na tome da cenzure na Tviteru više neće biti iz ekonomskih razloga kako bi zarađivao više para. Mask ima dovoljno novca i sigurno to nije motiv da se ponaša onako kako to čini po ovom pitanju. Uveren sam da on stavom o Tviteru izražava svoje iskreno ubeđenje i da veruje u slobodu govora na toj društvenoj mreži – zaključuje naš sagovornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari