Premijerno u Srbiji i Britaniji 1

Novi roman Ijana Makjuana Mašine kao ja, čak pet dana pre američke premijere, pojavio se 18. aprila u Velikoj Britaniji i Srbiji.

Reč je o četvrtoj knjizi ovog autora, dobitnika Bukera i poznanika međunarodnih bestseler lista, koju na srpskom jeziku objavljuje Čarobna knjiga, u prevodu Vladimira D. Jankovića.

Prethodni naslovi su Dete u vremenu, Orahova ljuska i Zakon o deci. Provokativna i uzbudljiva pripovest u novoj Mekjuanovoj knjizi opominje ljudsku vrstu na njenu sposobnost da stvara ono što neće biti kadra da kontroliše. Subverzivan i zabavan, roman Mašine kao ja postavlja temeljna pitanja: šta je to što čini ljude – njihova dela ili unutrašnji život i može li mašina razumeti ljudsko srce?

Radnja romana Mašine kao ja odvija se u alternativnom Londonu iz 1980-ih godina. Britanija je izgubila rat na Folklandskim ostrvima, Margaret Tačer se otima s Tonijem Benom za vlast, a Alan Tjuring pravi veliki prodor u oblasti istraživanja veštačke inteligencije.

Tridesetdvogodišnji Čarli, koji tumara kroz život i izbegava stalno zaposlenje, zaljubljen je u Mirandu, šarmantnu i inteligentnu studentkinju koja stanuje u stanu iznad njegovog i krije strašnu tajnu. Stekavši izvesnu svotu novca, Čarli kupuje Adama, androida iz prve serije tek usavršenih sintetičkih ljudskih bića. Potom s Mirandom oblikuje Adamovu ličnost. To gotovo savršeno ljudsko stvorenje odlikuje se lepotom, snagom i pameću – i ubrzo se obrazuje ljubavni trougao, čiji će se akteri suočiti s dubokim moralnim nedoumicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari