Ako je Slavko Vraneš sinonim za najvišeg igrača u Evroligi, onda je Boban Marijanović sigurno drugo ime za najkorpulentnijeg košarkaša u reprezentaciji Srbije. Momak rođen u Boljevcu, potpunu afirmaciju doživeo je u Hemofarmu. Osim izrazite visine od 222 centimetara, Marjanović je veoma dobro građen, ima finu koordinaciju pokreta i nesumnjivo izraziti talenat kada je reč o leđnoj tehnici i šutu sa poludistance.

Dok razgovarate sa njim čini vam se kao da je u pitanju džin, ogromnog raspona ruku, predugačkih prstiju i nestvarne visine. U stvari, reč je o lepo vaspitanom momku, tihom i duhovitom, sa kojim možete pričati o gotovo svim košarkaškim temama. Svestan kakve ga obaveze očekuju u Folgariji, Marjanović je u razgovoru za Danas istakao da boravak u italijanskom skijaškom centru koriste za sticanje snage i kondicije.

– Meni je zaista super u reprezentaciji. Imam osećaj kao da vreme provodim sa momcima iz kraja. Većina nas je generacijski bliska, tako da rado pre i posle treninga ostanemo zajedno, zbijamo šale uglavnom na tuđi račun, razmenjujemo iskustva i bodrimo jedni druge. Ponašamo se na isti način i u Folgariji. Doduše, imamo malo vremena za ćaskanje, pošto su terninzi naporni, tako da za vreme odmora uglavnom spavamo – započeo je razgovor harizmatični Boljevčanin.

Spadate u grupu igrača koje treneri obožavaju. Da li vam se čini da ste i selektoru Dušanu Ivkoviću prirasli za srce?

– Zaista mi je drago ako o meni vlada takvo mišljenje. Oduvek sam bio prirodan, neposredan i poslušan. Upijam savete starijih i pametnijih ljudi, imao sam sreće da su me trenirali odlični pedagozi. Izlišno je pričati o ljudskim i stručnim kvalitetima selektora. Za mene je svaki trening u nacionalnom dresu privilegija i potrudiću se da se nametnem stručnom štabu.

Utisak je da je konkurencija na poziciji centra izuzetno jaka i da će selektor biti na teškim mukama prilikom izbora igrača. Slažete li se sa takvim konstatacijama?

– Apsolutno. Nas četvorica konkurišemo za najbolju dvanaestorku. Čini mi se da smo svi napredovali i da su šanse podjednake. Među nama vlada pozitivan rivalitet i mislim da ćemo zadržati takav kurs. Neće biti ljutnje ako neko bude bio suvišan. Pozdravićemo se prijateljski i maksimalno ćemo podržavati jedni druge na Svetskom prvenstvu.

Posle skoro deset godina boravka u Hemofarmu, letos ste otišli u CSKA. Kako ste doživeli promenu sredine?

– Uh, bio je to pozitivan šok za mene. Nisam mogao da verijem kada je u Vršac stigla ponuda. Znate, takva šansa se pruža jednom u životu, tako da se nisam dvoumio ni minut. Mislim da sam ponudu CSKA prihvatio za pet sekundi.

Čini se da ste još uvek pod jakim utiskom?

– Kako da ne. Znao sam da se uskoro bliži momenat kada ću otići iz Hemofarma, ali nisam mogao da pretpostavim gde ću nastaviti karijeru. Naravno, bilo je raznih ponuda, ali nijedna nije bila tako neodoljivao kao ona iz Moskve.

Vaš novi trener Duško Vujošević rekao je da je oduvek želeo da vas ima u timu. Jeste li spremni za njegov metod rada?

– Pre svega, želeo bih da kažem da sam počastvovan njegovim komplimentima. Svi znamo koliko je Duško Vujošević kvalitetan trener. Svestan sam da me u Moskvi očekuje naporan rad i da ću morati da uložim mnogo truda, jer na mojoj poziciji igraju izuzetni košarkaši. Igraćemo pod presijom jer se od CSKA uvek očekuju odlični rezultati, ali bez takve vrste pritiska sigurno neću postati vrhunski košarkaš.

Očigledno je da će vam Saša Kaun biti najveći konkurent za mesto u timu. Kako ćete se nametnuti pored ruskog „Hulk Hogana“?

– Kaun je prošle sezone odigrao odlično u dresu CSKA. Mislim da je bio posebno dobar u Evroligi. U pitanju je veoma jak igrač, koji sjajno koristi svoje prednosti i vešto prikriva mane. Ne opterećujem se ulogom i minutažom u ekipi. Znam da će mi biti potreban period adaptacije, ali ću već u prvoj sezoni pokušati da dokažem zbog čega su me angažovali ljudi iz CSKA – zaključio je Marjanović.

Upoznaću čari Moskve

– Kada sam otputovao da potpišem ugovor sa novim klubom nisam imao vremena da obiđem Moskvu. Znam da ruska metropola nudi mnogo kulturnih sadržaja, obići ću ono što me zanima i pronaći mesta gde ću se osećati najprijatnije – rekao je novi centar CSKA.

Progovoriću ruski

– Priznajem da trenutno znam ili razumem samo nekoliko ruskih reči. Potrudiću se da što brži progovorim na njihovom jeziku, mada sam svestan da to neće biti lako. Ruska gramatika je vrlo teška, ali je opšte poznato da u svakodnevnoj komunikaciji mnogo brže učite strani jezik – pokušaće Marjanović da po oprobanoj metodi savlada ruski jezik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari