Poslednji događaji u vezi sa privatizacijom lista „Politika“, kao i štrajk zaposlenih i stečaj u Televiziji Čačak, samo su novi dokazi o pogubnim posledicama netransparentne privatizacije medija u Srbiji.

Ova dva, u nizu sličnih primera, još jednom potvrđuju ispravnost i svrsishodnost „Kragujevačke inicijative“, koju su, od 2007. do sada, potpisali predstavnici brojnih elektronskih medija iz svih delova Srbije, navodi se u jučerašnjem otvorenom pismu koje su predsedniku Vlade Srbije i ministru kulture i informisanja, te NUNS-u i UNS-u, uputili direktori i glavni i odgovorni urednici Radio televizije Kragujevac (RTK), NTV Niš i radio stanica u Pančevu i Novom Pazaru. Oni od nadležnih traže da se primeni nedavno usvojena Strategija razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2016, koja predviđa i formiranje šest regionalnih javnih radio i televizijskih servisa.

– Pojedine interesne grupe zalažu se, poslednjih dana, za izmenu medijske strategije, naročito u onom njenom delu koji se odnosi na formiranje regionalnih javnih servisa. Zbog toga, potpisnici „Kragujevačke inicijative“, od predsednika Vlade, ministra kulture i informisanja, ali i ostalih nadležnih zahtevaju da se medijska strategija sprovede što hitnije i prema dinamici koju taj dokument predviđa.

U suprotnom, Srbiji preti gašenje lokalnih i regionalnih medija, kao i komercijalizacija preostalog medijskog prostora, što znači da bi regionalne i lokalne zajednice po Srbiji, izvan Beograda, uskoro mogle da ostanu u totalnom medijskom mraku, odnosno bez ikakvih informacija o aktuelnim zbivanjima u njihovom neposrednom okruženju, upozoravaju potpisnici jučerašnjeg otvorenog pisma Vladi Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari