Predsedavajuća Velikog Veća Vrhovnog suda Srbije Milena Ilić Drecun juče je u nastavku rasprave po žalbama na presudu za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i atentat na predsednika SPO Vuka Draškovića u Budvi pročitala iskaze iz istražnog postupka bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića.

Predsedavajuća Velikog Veća Vrhovnog suda Srbije Milena Ilić Drecun juče je u nastavku rasprave po žalbama na presudu za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i atentat na predsednika SPO Vuka Draškovića u Budvi pročitala iskaze iz istražnog postupka bivšeg načelnika Državne bezbednosti Srbije Radomira Markovića.
On je u toj izjavi optuživao bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića da je nalogodavac ubistva Stambolića i pokušaja atentata na Draškovića. Kako je navela sudija Ilić Drecun, Marković je u tim izjavama, koje je kasnije porekao tvrdeći da su uzete pod prisilom i uz lažno obećanje da će dobiti status zaštićenog svedoka, tvrdio da mu je Slobodan Milošević više puta rekao da je opozicija „bagra“ i da je „treba dići u vazduh“ i da se Stambolić mora ukloniti, jer je opasan za državu, režim i sistem, kao i da traži pomoć od tadašnjeg komandanta Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorada Ulemeka Legije. Sudija Ilić Drecun je dodala da je Marković u drugoj izjavi u vezi sa atentatom na Draškovića rekao da mu je Slobodan Milošević kazao da „ako nisu uspeli na Ibarskoj magistrali, to urade u Budvi“.

Izjava svedoka saradnika Nenada Šarea

Predsedavajuća Velikog Veća Vrhovnog suda Milena Ilić Drecun pročitala je i izjavu bivšeg pripadnika JSO, sada svedoka saradnika Nenada Šarea, u kojoj se navodi da mu je Ulemek naredio da se „lice uhapsi i likvidira“ i da su se posle otmice Ivana Stambolića čuli telefonom i rekao da je „paket tu“. Šare je u svom iskazu rekao da je Stambolića likvidirao Branko Berček, ali da nije video sam čin ubistva, a da su u otmici sa njim učestvovali i Duško Maričić, Leonid Milivojević i Nenad Bujošević. Šare je tokom vanrednog stanja od marta 2003. pokazao mesto gde je Stambolić zakopan na Fruškoj Gori.

– U tim iskazima Marković je teretio sebe, ali i Miloševića i Ulemeka – rekla je sudija Ilić-Drecun.
Ona je pročitala i navode Markovićeve odbrane da mu je više puta od tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića i nekadašnjeg načelnika DB Gorana Petrovića, kao i od upravnika Okružnog zatvora Ace Jovanovića traženo da svedoči o umešanosti Miloševića u ubistvo Stambolića, atentat na Vuka Draškovića, ubistvo Slavka Ćuruvije, a da bi mu zauzvrat bilo obezbeđeno da sa porodicom ode u neku drugi državu. Prema tvrdnjama odbrane, tadašnji Markovićev advokat Vesna Radomirović nije prisustvovala njegovom saslušanju, a nakon davanja izjave policija je podnela krivičnu prijavu protiv Markovića. Istražni sudija je ove Markovićeve izjave izuzeo iz predmeta, jer nisu uzete na zakonit način, odnosno uzete su uz obećanje statusa zaštićenog svedoka. Veće Specijalnog suda je dva puta izdvajalo ove Markovićeve iskaze iz predmeta, ali je oba puta Vrhovni sud Srbije ove iskaze vraćalo u dokazni materijal, jer nije bilo jasno ko je Markoviću dao takvo obećanje.
Sudija Ilić Drecun pročitala je i odbranu bivšeg zamenika načelnika Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Milorada Bracanovića, koji je u svom iskazu, koji je kasnije negirao, rekao da je zbog strahovitog pritiska i pretnji policije potpisao izjavu da je Ulemek došao kod njega u kancelariju i rekao da je dobio nalog da ubije Stambolića.
Do utorka 13. marta Veliko veće Vrhovnog suda Srbije razmatraće žalbe bivšeg komandanta JSO Milorada Ulemeka Legije i nekadašnjeg pripadnika JSO Branka Berčeka na presudu Vrhovnog suda od po 40 godina zatvora za ubistvo bivšeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i pokušaj ubistva predsednika SPO Vuka Draškovića. Po zakonu, ovo veće može da ukine obe presude, i prvostepenu Specijalnog suda i drugostepenu Vrhovnog suda, predmet vrati na ponovno suđenje, ali može da potvrdi presude, preinači ih ili delimično ukine.
Ivana Stambolića su 25. avgusta 2000. oteli pripadnici JSO, dok je rekreativno trčao na Košutnjaku, odvezli na Frušku Goru, a zatim sa dva hica u potiljak ubili. Atentat na Vuka Draškovića u Budvi pokušan je 15. juna 2000. godine. Prema presudi, Ulemek je izdao naređenje pripadnicima svoje kriminalne grupe da otmu i ubiju Ivana Stambolića i da ubiju Vuka Draškovića, a po naređenju bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije Slobodana Miloševića.
Za ubistvo Stambolića i atentat na Draškovića krajem juna 2006. Vrhovni sud je potvrdio prvostepenu presudu Specijalnog suda i Ulemeku i Berčeku potvrdio presudu na po 40 godina zatvora, pripadnik JSO Nenad Bujošević osuđen je na 35 godina zatvora, Leonid Milivojević i Duško Maričić osuđeni su na po 30 godina, dok je bivši načelnik DB Srbije Radomir Marković osuđen na 15 godina zatvora. Osuđeni su i bivši pripadnik JSO Nenad Ilić na 15, a nekadašnji zamenik načelnika DB Srbije Milorad Bracanović na dve godine zatvora.
Sudsko veće će odlučivati i o vanrednom pravnom leku – zahtevu za preispitivanje pravosnažnosti sudske presude koje su uložili Marković, Leonid Milivojević, Nenad Ilić i Milorad Bracanović. Veliko Veće Vrhovnog suda će odluku doneti naknadno na nejavnoj sednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari