Proslavljen Sveti Sava u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji 1Foto: Grad Kragujevac

U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji danas je rezanjem slavskog kolača i akademijom pod nazivom “Slovo slavi Save” obeležena školska slava Sveti Sava.

Svečanosti su u Svečanoj sali Prve gimnazije prisustvovali gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Ilić Stošić, rukovodilac Školske uprave Goran Joksimović, vladika Šumadijske eparhije Njegovo preosveštenstvo gospodin Jovan, predstavnici Univerziteta, direktori i profesori drugih škola i učenici.

U ime profesora i đaka goste je pozdravila direktorka Prve kragujevačke gimnazije Slavica Marković, koja je podsetila da se o životu Svetog Save, prvog srpskog arhiepiskopa i pokretača srpske istorije, pisalo još od vremena prvih žitija Teodosija i Domentijana, do današnjih dana.

– Savin je životopis nepresušno nadahnuće. Srbi su u liku Svetog Save tražili svoje izvorište, ali i svoju budućnost. Oko sećanja na njega nastale su brojne duhovne i materijalne vrednosti formirajući autentičan kulturni ambijent našeg naroda, istakla je Marković.

Ona je dodala da su poruke koja nam je Sveti Sava ostavio svevremene i da su njegova učenost, posvećenost nauci, poštovanje reda i kanona, otvorenost, kosmopolitizam, diplomatska veština i mudrost, deo naroda čiji je predak bio.

Najuspešnijim učenicima i profesorima na svečanosti su uručene nagrade iz fondova.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari