Stav našeg državnog rukovodstva u pogledu uzajamnih tužbi za genocid sa Hrvatskom je jasan i više puta je prenet hrvatskoj strani. Hrvatska je podnela tužbu i na njoj je da povuče prvi korak oko njenog povlačenja. To je još uvek moguće, iako se početak usmene rasprave približava. Rešavanje sudbine svih nestalih na svim stranama u ratovima vođenim na tlu bivše Jugoslavije je civilizacijska i moralna obaveza svih država i mi na tome predano radimo. Tu se ne radi o nekim preduslovima koje Srbija navodno treba da ispuni kako bi došlo do povlačenja tužbi, kaže za Danas Ivan Mrkić, ministar spoljnih poslova Srbije, komentarišući izjavu šefice hrvatske diplomatije Vesne Pusić da je ključni uslov za početak razgovora Beograda i Zagreba o međusobnom povlačenju tužbi za genocid da srpska strana osigura podatke o nestalima u ratu u Hrvatskoj.

Mrkić ističe da oko ovog pitanja, kao i bilo kog koje se tiče sudbine ljudi, nema nikakvog licitiranja, niti sumnji u pogledu stava Srbije. „Mi ovaj spor nismo želeli, smatrali smo da treba da gledamo u budućnost, da budemo politički mudri i hrabri i da nastavimo da radimo na poboljšanju ukupnih odnosa naše dve države i naroda, što i dalje ostaje naš trajan cilj. Ukoliko je potrebno da se prođe i kroz suđenje pred Međunarodnim sudom pravde (MSP), mi smo za taj spor dobro pripremljeni, naš pravni tim je pripremio čvrstu i valjanu pravnu argumentaciju i spremno dočekujemo početak javne rasprave“, navodi šef srpske diplomatije.

Jasno je, dodaje on, da je jedno od pitanja koje još uvek opterećuje odnose između Srbije i Hrvatske spor pred MSP. Tokom tog procesa neminovno će se ponovo otvarati bolna pitanja iz prošlosti i bilo bi naivno tvrditi da to neće imati posledice po naše bilateralne odnose. Radi se, ipak, o sporu po najtežim mogućim optužbama, za genocid, i sam tok suđenja će sigurno izazvati određene negativne emocije, napominje Mrkić odgovarajući na pitanje može li predstojeći postupak pred MSP negativno da utiče na odnose Beograda i Zagreba.

Šef srpske diplomatije ističe da je pred političarima i javnosti u obe države „osetljiv i težak zadatak da učine sve što je u njihovoj moći da taj proces ne baci dramatičnu senku na ono što je postignuto u odnosima dve zemlje i dva naroda, niti ugrozi njihov dalji razvoj, što, verujem, nije ni u čijem interesu“.

– Naš stav po pitanju tužbi je bio jasan. Zalagali smo se za njihovo uzajamno povlačenje. Budući da je Hrvatska prva podnela tužbu, očekivali smo da je ona prva i povuče. Kada već, zbog meni ne sasvim razumljivog ustezanja hrvatske strane, nije postignut ovakav dogovor, MSP treba prepustiti da radi svoj posao. Mi smo dobro pripremljeni, imamo kvalitetan pravni tim i čvrsto verujemo u našu pravnu i činjeničnu argumentaciju – precizira Mrkić.

Komentarišući situaciju u regionu i odnose Srbije sa susednim državama, ministar Mrkić kaže da su za svaku zemlju odnosi sa susedima među najvažnijim prioritetima, jer je jasno da bez stabilnosti i dobrosusedske saradnje nema ni uspešnog razvoja i prosperiteta.

– Srbija doprinos novoj atmosferi saradnje i poverenja u regionu daje i kroz aktivno učešće u radu svih regionalnih foruma i inicijativa. Posebno bih istakao važnost projekata prekogranične saradnje u funkciji promocije zajedništva i poboljšanja uslova svakodnevnog života lokalnih zajednica. U tom smislu, pripadnici manjina u ovim sredinama predstavljaju važan most saradnje. Isto tako, osetljivi smo na probleme koji mogu da ugroze normalan život i prava srpske zajednice u drugim zemljama regiona, uz očekivanje da njihova osnovna ljudska i manjinska prava budu u punoj meri poštovana i da se osećaju bezbedno u sredinama u kojima žive, ističe ministar Mrkić. On dodaje da je posebno zabrinut zbog poslednjih događaja u Hrvatskoj, „gde pojedine grupacije otvoreno šire mržnju prema Srbima, njihovom jeziku, pismu i kulturno-istorijskom nasleđu“.

– S tim u vezi ostvarujemo intenzivan dijalog i imamo razumevanje hrvatske vlade, ali nažalost vidimo da ta, lično verujem iskrena uverenja i napori, nisu uvek praćeni adekvatnim rezultatima, odnosno ne dovode do poboljšanja uslova života i bezbednosti Srba u Hrvatskoj – poručuje šef srpske diplomatije.

Predsedavanje OEBS najozbiljniji zadatak

Ministar Mrkić kaže da je predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju 2015. velika odgovornost i i najozbiljniji zadatak naše zemlje na polju multilateralne diplomatije. „Srbija će uložiti napore kako bi tokom svog predsedavanja ojačala kapacitet Organizacije i unapredila njen ugled na međunarodnoj sceni, posebno imajući u vidu činjenicu da se 2015. obeležava 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta. Naše predsedavanje će se preklopiti sa finalnom fazom reforme OEBS“, objašnjava Mrkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari