Omladini u Požarevcu termin slobodno vreme sve više počinje da predstavlja noćnu moru. Veliki deo mladih beži od svojih obaveza i odgovornosti, a kreativnost je samo misaona imenica. Zato je sve više onih koji vreme provode ispred televizijskih ekrana ili u samoći traže beg iz realnosti. Tako im dani prolaze neispunjeni.

Problem je i što sve veći broj mladih nemaju nikakvu želju za izlascima i provodom. Razlog zbog čega je to tako možda treba tražiti i u činjenici što znaju da je svaki vikend isti kao prethodni.

– Svaki vikend – ista priča. Dosadno je svaki dan gledati iste face, izlaziti sa saznanjem da će sve biti kao pre – isti ljudi koji sede na istim mestima, piju isto piće… Sve se svodi samo na kafane, par kafića, diskoteke, internet klub, šetnja parkom, i to je to. Ni danju vreme ne možemo da prekratimo jer nema dovoljno igrališta, terena, bazena. A tek kada padne noć… Dosadni kafići u kojima se stalno vrti jedna te ista muzika. Zato i jeste sve više nas koji se zatvaramo u svoje sobe ili pravimo manje privatne žurke. Apatija je uzela svoje – pričaju mladi Požarevljani koje smo zatekli pred jednim od lokalnih kafića.

Istraživanje koje je nedavno sprovela Kancelarija za mlade grada Požarevca pokazalo je da je više od 60 odsto mladih nezadovoljno mogućnostima koje imaju u gradu za svoje različite aktivnosti. Mlade između 15 i 30 godina najviše muči obrazovanje, zatim sport, zapošljavanje i slobodno vreme i to nezadovoljstvo raste sa godinama starosti. Više od polovine mladih, 52 odsto, slobodno vreme provodi kod kuće uz računar i internet, a slede gledanje TV i slušanje muzike. Slobodno vreme van kuće najviše se provodi u kafićima i klubovima, sedeljkama i žurkama sa društvom. Čak 75 odsto mladih misli da za korišćenje slobodnog vremena izvan kuće nedostaju sportski sadržaji, klubovi, veća ponuda kulturnih dešavanja, a samo 19 odsto da nedostaju kafići.

– Zabrinjavajuće je to što je četvrtina ispitanika izjavila da ne posećuje nikakva kulturna dešavanja u gradu. Više od polovine smatra da u kulturi treba uskladiti ponudu sa potrebama, traže bolje informisanje o kulturnim dešavanjima, raznovrsniju i veću ponudu i povoljnije cene ulaznica – kaže Veljko Obradović predsednik Saveta za mlade grada Požarevca.

Međutim, Aleksandar Lukić, direktor Centra za kulturu,ne slaže se sa anketom, i tvrdi da su mladi o svim kulturnim događajima informisani kao i svi ostali građani,i da su preko njihovih predstavnika iz „Kancelarije za mlade“ i „Saveta za mlade“ dobijali besplatne karte za sve programe, među kojima su bile i vrhunske predstave naših najbolih umetnika(opera, pozorišta, koncerti ozbiljne muzike i drugi sadržaji), koji je CZK-Požarevac organizovao, ali da su oni, očigledno, bili nezainteresovani za njihovu ponudu.

– Ponudili smo im,preko „Kancelarije za mlade“i njihovog koordinatora, rok koncerte, pozorišne predstave, koncerte poznatih pevača, a za mlade smo imali multimedijalni program iz SKC ali, nažalost, izostala je njihova poseta. Njih izgleda više interesuje gostovanje grand estrade u disko klubovima, gde je na hiljade mladih – tvrdi Lukić.

Prema ovom istraživanju, čak 70 odsto srednjoškolaca u Požarevcu planira da nastavi školovanje. Međutim, skoro polovina ispitanika smatra da im u obrazovanju nedostaje bolja fiskulturna sala, bolji kabineti, računarski centri, bolje opremljene biblioteke i učenički klubovi za druženje.

– Iz istraživanja se vidi da mladi Požarevljani pored škola i fakulteta imaju potrebu i za oblicima neformalnog obrazovanja kao što su razni seminari, kursevi, tečajevi računara ili stranih jezika, treninzi i drugo. Većina tvrdi da do sada nije imala prilike da pohađa takve oblike obrazovanja – ističe Obradović.

Na pitanje zašto se ne bave sportom polovina je odgovorila da nema vremena, četvrtina kaže da ih mrzi, 14 odsto nema finansijskih mogućnosti, a 10 odsto smatra da je ponuda nezadovoljavajuća. Mladima najviše nedostaje zatvoreni bazen, zatim se žale na nedostatak sportskih terena, biciklističke staze, staze za trčanje i balon sale za tenis i fudbal. Zato ne iznenađuje što je samo 10 odsto učlanjeno u sportske klubove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari