Televizije Pink i Hepi jedini su emiteri sa nacionalnim frekvencijama koje su 100 odsto u vlasništvu pravnih i fizičkih lica iz Srbije, dok iza vlasnika Prve srpske televizije u potpunosti stoji kompanija iz Grčke.


RTV B92 je većim delom u vlasništvu stranaca, a u TV Avali kompanija iz inostranstva učestvuje u skoro 50 odsto vlasničke strukture. Republička radiodifuzna agencija (RRA), naime, objavila je na svom internet sajtu grafički prikaz vlasničkih struktura televizija sa nacionalnim frekvencijama, raščlanjenih do fizičkih lica.

Podaci RRA pokazuju da je jedini vlasnik RTV Pink Željko Mitrović kao fizičko lice, kao i da je ova televizija jedina sa nacionalnom frekvencijom koja nema raščlanjenu vlasničku strukturu. Vlasnici Hepi televizije, nekadašnje Košave, su firma Ideogram sa više od 60 odsto učešća, a čiji je jedini vlasnik Petar Ratković, kao i firma Kanal 1 koja je takođe u vlasništvu Ideograma Petra Ratkovića. Hepi K. koja je dobila zajedničku frekvenciju sa Košavom, poseduje manjim delom Ideogram, kao i MD Invest sa 95 odsto udela.

TV Avalu poseduju Ekonomski institut sa manje od jedan odsto učešća u vlasničkoj strukturi, Danko Đunić sa oko 45 odsto, Željko Mitrović sa skoro pet odsto, dok skoro 49 odsto udela ima Grinberg Invest iz Austrije čiji je vlasnik Verner Johanes Kraus. U vlasništvu RTV B92 ukupno oko 15 odsto udela imaju B92 trast, RDP B92 i mali akcionari, dok skoro 85 odsto ima firma Astonko registrovana u Beogradu. S druge strane, firmu Astonku poseduje Astonko Holdings limited sa Kipra u čijem se vlasništvu pominje i Lejk Bejd Holdings Stefanosa Papadopulosa, koja inače i posebno ima učešće u B92 sa 0,63 odsto.

Prva srpska televizija je 49 odsto u vlasništvu firme Varaner sa Kipra i 51 odsto Nove broudkasting iz Beograda. Daljim raščlanjivanjem vlasništva ove dve firme dolazi se do toga da se kao zajednički vlasnik na kraju pojavljuje Antena TV SA iz Grčke.

Vlasnička struktura nacionalnih televizija

TV Avala – Ekonomski institut 0,99 %, Danko Đunić 45,65 %, Željko Mitrović 4,95 %, Grinberg Invest (Austrija) 48,41 %

RTV Pink – Željko Mitrović 100 %

TV Hepi – MD Invest 95,01 %, Ideogram 4,95 %

Nacionalna Hepi TV (Košava) – Kanal 1 37,24 %, Ideogram 62,76%

RTV B92 – Astonko 84,55 %, B92 trast 10,74 %, Lejk Bejd Holdings (Kipar) 0,63%, RDP B92 1,31%, mali akcionari 2,33%

TV Prva – Nova broudkasting 51%, Varaner (Kipar) 49%

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari