Aleksej Miler, predsednik UO Gasproma, doputovao je juče u Beograd kako bi sa političkim vrhom Srbije razgovarao o početku gradnje gasovoda Južni tok kroz našu zemlju. Premijer Srbije Ivica Dačić je u nedelju izjavio da će predlog srpske strane, ako je prihvatljiv za Ruse, biti da radovi počnu 24. novembra.

Pretpostavlja se da će jedna od tema razgovara biti i to da li će predsednik Rusije Vladimir Putin posetiti Srbiju uoči početka izgradnje Južnog toka, što srpska strana ne krije da priželjkuje. Inače, Aleksej Miler je prava osoba sa kojom se može razgovarati na tu temu, jer je čovek od velikog poverenja predsednika Rusije. Naime, kada je Putin u julu 1991. godine, još u vreme postojanja Sovjetskog Saveza, imenovan na funkciju predsednika Komiteta za spoljnoekonomske veze gradske skupštine Lenjingrada, za svoje saradnike je, između ostalih, izabrao i Dmitrija Medvedeva, aktuelnog premijera Ruske Federacije, i Alekseja Milera. Putin je poznat kao neko ko voli da bude okružen ljudima sa kojima sarađuje dugi niz godina, pa samim tim posebno uvažava mišljenje saradnika iz „starih dana“ poput svog sugrađanina Milera. Aleksej Borisovič Miler rođen je u Lenjingradu (današnjem Sankt Petersburgu) 31. januara 1962. godine u familiji nemačkog porekla.

Diplomirao je na prestižnom lenjingradskom fakultetu za ekonomiju i finansije „Nikolaj Voznesenski“, na kome je u 27 godini i doktorirao. Od 1996. do 1999. bio je direktor za razvoj i investicije luke u Sankt Petersburgu. Nakon toga, godinu dana je bio generalni direktor Baltičkog cevovodnog sistema državne kompanije Transnjeft. Zamenik ministra energetike Ruske Federacije postaje 2000. godine, a sa te funkcije godinu dana kasnije prelazi na sadašnju poziciju u moćni Gasprom. Od 2002. godine obavlja i funkciju zamenika predsednika Borda direktora Gasproma, na čijem je čelu Viktor Zubkov, bivši ruski premijer.

Prema dostupnim podacima, njegova godišnja zarada u 2008. godini iznosila je 5,3 miliona dolara. Ugledni ruski biznis časopis Ekpert proglasio je 2005. godine Milera za ličnost godine. Tu titulu je podelio sa Dmitrijem Medvedevim, koji je u to vreme bio predsednik Borda direktora Gasproma. Mediji u Srbiji su u julu preneli informaciju da Miler postaje vlasnik tablet računara, koji vredi četiri miliona dolara i koji će mu pomoći da kontroliše sve aktivnosti u kompaniji direktno sa tog uređaj. Taj 3G uređaj radi na iOS operativnom sistemu i ne gasi se nijednog dana tokom cele godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari