Radioaktivnost u Vinči nije povišena i nema razloga za dizanje panike – naglasio je za Danas Jovan Nedeljković, direktor Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, povodom navoda u pojedinim medijima da je izlivanjem vode u podrumu tog instituta, gde je uskladišten uranijum, povećana radioaktivnost.


Naime, krajem februara, usled niskih temperatura, pukla je vodovodna cev, te se u podrum u kojem je uskladišten radioaktivni uranijum, takozvani „žuti kolač“, izlilo oko 400 litara vode. Dok u Nuklearnim objektima Srbije kažu da zračenje nije povećano, u izveštaju Laboratorije za zaštitu od zračenja navodi se da je ono bilo 1.000 puta veće od dozvoljenog u pijaćoj vodi.

– Nisam imao uvid u izveštaj, ali sigurno da je radioaktivnost u toj vodi bila povišena u odnosu na pijaću. Samo, treba naglasiti da je ovde reč o tehničkoj, odnosno otpadnoj vodi i da se nivo zračenja ne poredi sa pijaćom, gde su kriterijumi znatno stroži – navodi Nedeljković. On dodaje da su stručnjaci sa Instituta odmah nakon izlivanja sakupili vodu u burad, te da je ona uskladištena na sigurnom.

– Ispitali smo nivo radioaktivnosti te vode, ali i u podrumskim prostorijama, i utvrdili da je u granicama dozvoljenog. Uskoro ćemo imati sastanak sa nadležnima iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja kako bismo se dogovorili šta ćemo s tom vodom, ali će ona, po svoj prilici, završiti u kanalizaciji, jer ne predstavlja opasnost po životnu sredinu – ocenjuje Nedeljković.

U Vinči su nedavno bili i stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA), ali prema rečima našeg sagovornika, njihova poseta nema veze sa izlivanjem vode, već je reč „o redovnim posetama i dogovorima oko projekata na kojima sarađujemo“.

Na prošlonedeljnom sastanku Upravnog odbora Instituta „Vinča“ razgovaralo se o nasleđenim, istorijskim problemima, koje bi u narednom periodu trebalo rešiti. Nedeljković ističe da su najveći upravo infrastrukturni, zbog kojih se događaju situacije poput pucanja cevi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari