Jedan od najboljih srpskih atletičara svih vremena Dragutin Topić postavio je svetski rekord za veterane u disciplini skok u vis na državnom prvenstvu u Kragujevcu preskočivši 2,24 metra. Topić je ovim rezultatom još bliži normi koja bi mu omogućila odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012, što bi mu bio šesti put u karijeri da učestvuje na najvećem sportskom takmičenju.


Karijeru je započeo u Atletskom klubu Crvena zvezda, gde se najduže i zadržao. Jedno vreme je nastupao za Partizan, a sada je član Vojvodine. Prvi značajan rezultat postigao je na Svetskom juniorskom prvenstvu 1990. godine gde je osvojio prvo mesto i postavio svetski rekord u ovoj konkurenciji sa preskočenih 2,37 metara koji je aktuelan i danas. Samo tri nedelje nakon ovog rezultata učestvovao je na Evropskom prvenstvu za seniore i takođe se okitio zlatnom medaljom. Iste godine list „Sport“ proglasio ga je za sportistu godine u Jugoslaviji. U karijeri je učestvovao na pet Olimpijskih igara u periodu od 1992. do 2008. godine, a najbolji rezultat postigao je na Igrama u Atlanti 1996. kada je zauzeo četvrto mesto. Od 1993. drži državni rekord u skoku u vis sa preskočenih 2,38 metra, čime deli plasman od 10. do 17. mesta na listi najboljih skakača svih vremena. Na svetskim prvenstvima najbolji rezultat postigao je 1997. u Parizu gde je osvojio bronzanu medalju. Zlatom se okitio na Univerzijadi 1995, a najbolji rezultat na Mediteranskim igrama ostvario je 2009. kada je zauzeo treće mesto. Topić je bio pozitivan na doping testu 2001. i tada je suspendovan sa svih takmičenja na dve godine. Bio je sportski direktor Atletskog saveza Srbije 2006. godine i u tom periodu se nije takmičio, ali je nakon godinu dana nastavio karijeru i 2008. učestvovao na Igrama u Pekingu. Od septembra 2008. radi kao menadžer u Atletskom savezu Srbije.

Dragutin Topić rođen je u Beogradu 12. marta 1971. godine. Suprug je i trener srpske atletičarke Biljane Topić, državne rekorderke u troskoku, sa kojom ima ćerku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari