Ristić: Protesti će trajati dok se ne zaustavi projekat iskopavanja litijuma 1Foto: FoNet/Nenad Djordjevic

Prorektor Univerziteta u Beogradu i dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić pozvao je danas građane Srbije da se u što većem broju priključe protestima zbog otvaranja rudnika litijuma.

Ristić je agenciji Beta kazao da bi svako ko želi da živi u Srbiji koja je nezagađena i gde se poštuju ljudska prava i iskreno želi očuvanje prirodnih resursa trebalo da učestvuje u svim aktivnostima koja vode ka tome.

„Cela Srbija sada iskazuje nezadovoljstvo zbog spoznaje javnosti koliko bi bio devastirajući projekat iskopavanja litijuma na području Loznice, Valjeva, Požege, Gornjeg Milanovca, Rekovca, Jagodine i ko zna još koliko gradova. Protesti građana su usmereni na to da se trajno zaustavi svaki projekat koji je vezan za iskopavanje litijuma“, rekao je Ristić.

Precizirao je da je cilj protesta da se ti projekti zaustave bez obzira ko stoji iza njih, „bilo da je Rio Tinto ili neka druga kompanija“.

„Naši građani žele da se sačuva kvalitet životne sredine, da se sačuvaju lokalne zajednice i spreči raseljavanje lokalnog stanovništva, kao i da se spreče zagađivanja većeg obima. Građani su odlučni da demonstriraju dok se ne ostvare ti ciljevi“, naglasio je prorektor Univerziteta u Beogradu.

Na pitanje Bete šta bi Vlada Srbije trebalo da uradi kako bi protesti ekoloških aktivista i građana bili prekinuti, Ristić je kazao da aktuelna vlast treba da donese odluku o obustavi svih započetih projekata iskopavanja litijuma i da narodu iskreno pokaže visoku svest da želi da deluje na zaštiti životne sredine.

„Ukoliko vlast ne donese odluku o zabrani iskopavanja litijuma, ovi protesti će se nastaviti i biće još masovniji. Svi dogovori i eventualni ugovori između Rio Tinta i države moraju biti poništeni. U narodu se formirala senzibilna ekološka svest i to više nijedna vlast neće moći da ignoriše“, istakao je profesor Ristić.

Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka pozvao je građane da se danas u 13 časova okupe ispred Centra Sava u Beogradu i najavio blokadu autoputa na sat vremena, počev od 14 časova.

Jovanović je za danas najavio jednočasovne blokade saobraćajnica u 40 gradova.

Direktor za kampanje „Kreni-promeni“ Savo Manojlović ocenio je juče da je povlačenjem Zakona o eksproprijaciji i usvajanjem izmena Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ispunjen dogovor vezan za prekid blokada saobraćajnica u Srbiji.

On je naveo i da podržava odluku dela učesnika građanskih protesta da nastave blokade i iznesu nove zahteve, prvenstveno u vezi poslovanja kompanije Rio Tinto u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari