Ristić: Protesti će trajati dok se ne zaustavi projekat iskopavanja litijuma

Ostavite komentar


  1. Bog Vas blagoslovio čestiti profesore. Naravno da je to cilj, a ne potvrda iskopavanja litijuma sa drugom lokacijom jalovišta i deset miliona E zamagljivanja stvarnosti. Reč struke i nauke! Pad poslednja dva Zakona samo je dokaz u kakvoj državi živimo. Isterati stvari na čistac do kraja ili ćemo kao narod ubrzo nestati. Povratak pravim vrednostima, čistoj i zdravoj sredini, oslanjanje na domaću pamet, poljoprivredu i privredu, stop negativnoj selekciji i masovnom iseljavanju najboljih koji jedini mogu osigurati natalitet i održivi ekonomski razvoj. Stop veleizdaji i ustupanju svih resursa Srbije belosvetskim moćnicima od istoka do zapada.

  2. Profesore, svaka čast.
    Na noge, ljudi!
    Srbija neće biti kolonija bogatih za prljave tehnologije ne bi li oni imali čistu životnu sredinu sa električnim automobilima.
    SRBIJA NIJE NA PRODAJU!

  3. Čist vazduh,voda ,zemlja,da. Ali onda moramo prhvatiti i siromaštvo i zdravo živeti kao u praistoriji. Postoje i sada čiste destinacije. Pešter…i slično. Svi želimo centar Beograda i urbane sredine a blagodeti područja bez industrije. Da li je to iole realno?
    Saberite se. Što manje zagađenje ali i ekonomski bolja sutuacija. To je ono što nama treba.
    A blokada saobraćajnica je katastfofa.
    Kolovoz je za automobile a ne pešake i sigurno nikako,za bilo koju vrstu protesta. „Autom na narod“…šta će narod sa malom decom na kolovozu. Užas. Revoltirani smo i mi koji smo iskreno za zdravu životnu sredinu.

  4. Cist vazduh u Beogradu – zabraniti starim automobilima da idu centar grada, zabraniti grejanje na ugalj i slicno. Vrlo brzo ce se vazduh u Beogradu poboljsati. Je li narod za to? Ako jeste onda ce vas sigurno birati na sledeci izborima. Nema potrebe da blokirate puteve.

  5. Jelisaveta@ Uopšte nije tako. Od rudnika litijuma će se okoristiti belosvetski kapitalistički bašibozuk i naša korumpirana i kompradorska politika i tajkunarija. Evo primera. Južna Afrika ima najbogatije rudnike dijamanata i dragog kamenja. Isti kapitalistički pljačkaši, kao ovi kod nas, pune svoje bisage svakodnevno, a običan svet umire od gladi, boleština, nehigijene, siromaštva, od neznanja i neobrazovanosti… Pustiti Rio Tinto i slične derikože koje su već ovde (LingLong, Ziđin…) znači pristanak na dugotrajan život u izrabljivanoj koloniji, poput Južne Afrike i velikih područja Latinske Amerike, Azije. Za sad smo, o crnog humora, posle srednje razvijene zapadnoevropske Evropske Jugoslavije (koja je iz godine u godinu napredovala, imala visok natalite, imala kvalifikovanu radnu snagu, vrhunsku nauku i stručnjake, jake firme u međunarodnoj podeli rada…) spali na afričko-azijatsku polukoloniju i periferiju kapitalizma. Sada se u Srbiji radi ono čemu smo se u Jugoslaviji podsmevali (šrafciger industrija i moranje kablova za bednu nadnicu bez ikakvih radničkih prava). Naša radna snaga je nekvalifikovana, stručnjaka više nema, osim „stručnjaka“ sa kupljenimm tzv. diplomama… Ono što vredi je pobeglo glavom bez obzira da se nikada više ne vrati. To je rezultat riotinto „industrijalizacije“ u zemlji nesretnih i bednih ljudi.

  6. Mene samo zanima, s obzirom da smo i bez Rio Tinta, najzagadjeniji u Evropi, koji ja plan ako/kad njih oteramo? Nastavak protesta do odlaska Gazproma, Kolubare, EPSa, Zidjina, itd? Jer ako ovo nije krajnji cilj, plasim se da neko narod u Srbiji za svoje licne interese. A opet, ako oteramo sve gorenavedene, koji je plan da se zadrze mladi ljudi u Srbiji, ako ne budemo imali nikakvu tesku industriju, jer ne mozemo svi ziveti od IT i marketing usluga.

  7. RISTICU KOJI SU FAKULTETI BEOGRADSKOG UNIVERZITET RADILI TAJNE PROJEKTE ZA RIA TINTA TO JE TVOJ POSAO PROREKTORE

  8. Zašto profesor nije zvao na proteste 2004 kada je Rio Tinto došao u Srbiju i do 2012 godine podpisao 9 ugovora.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Danica Vučenić, novinarka

Danas volim jer je nepoverljiv prema političarima i preispituje i sumnja u svaku informaciju.