Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vojvodine Branislav Bugarski naglasio je da će prioriteti za Vojvodinu, koja je počela da predsedava Evroregijom Dunav-Kriš-Moriš-Tisa (DKMT), u narednih godinu dana biti privlačenje finansijskih sredstava iz fondova Evropske unije, završetak strategije razvoja ove evroregije, kao i nastavak uspešne projektne saradnje između Srbije, Mađarske i Rumunije.


Ujedno, Bugarski se zahvalio kolegama iz evroregiona DKMT na dosadašnjoj ukazanoj pomoći u sanaciji nastalih problema usled poplava u ugroženim područjima u Vojvodini i istakao da je Vojvodina jednako spremna da pomogne svojim komšijama u Mađarskoj i Rumuniji.

On je najavio i skorašnje formalizovanje saradnje između Vojvodine i distrikta Štutgart, u okviru nemačke regije Baden Virtemberg, gde je nedavno boravio kako bi razmotrio mogućnosti da ova regija pomogne Vojvodini u sanaciji štete nastale usled nedavnih poplava i radi razmatranja oblasti buduće saradnje dve regije.

– Očekujem da u julu mesecu bude formalizovana saradnja Vojvodine i distrikta Štutgart, najavio je Bugarski i kao prioritete saradnje istakao oblasti poljoprivrede, obrazovanja i razmenu administrativnih iskustava.

Govoreći o nedavnom učešću Vojvodine na Skupštini evropskih regiona (AER) u Poljskoj, Bugarski je najavio da će u avgustu ove godine Vojvodina biti domaćin Letnje akademije AER-a od 17. do 23. avgusta na temu „Multikulturalnost, multietničnost i multijezičnost – regionalna različitost kao preduslov za socioekonomski razvoj“. Organizatori Letnje akademije su Skupština evropskih regiona (AER) i Autonomna pokrajina Vojvodina.

– U skladu sa dosadašnjom praksom AER-a, Letnja akademija je namenjena predstavnicima regija članica mreže, regionalnim političarima, službenicima i zaposlenima u regionalnim administracijama, mladima – pojasnio je Bugarski i naveo da će Vojvodina ovom prilikom predstaviti modele uspešne integracije brojnih manjinskih zajednica, „uz jasnu poruku da je različitost u ovom regionu prednost, a ne prepreka za socijalno – ekonomski rast i razvoj“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari