Santoš Silva: Ambiciozni ciljevi portugalskog predsedavanja na polju proširenja EU 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Ministar spoljnih poslova Portugalije Augusto Santoš Silva rekao je danas u Evropskom parlamentu da su ciljevi njegove zemlje kao predsedavajuće EU u oblasti proširenja „dosta ambiciozni“.

„Želimo da doprinesemo odobravanju pregovaračkih okvira sa Severnom Makedonijom i Albanijom i nastavimo tekuće pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom“, rekao je Santoš Silva u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET).

Nekoliko evroposlanika ukazalo je da EU ne sme da zaboravi BiH i Kosovo, kao i na prepreke i probleme koje Bugarska, kako je rekla članica AFET Izabel Santoš, postavlja pred Severnu Makedoniju na njenom putu ka EU.

Evroposlanik Andor Deli ukazao je na razlike u pristupu procesu proširenja između Saveta i Evropskog parlamenta i upitao portugalskog ministra šta će se uraditi da se ubrza sprovođenje nove metodologije pregovora.

„Nijedna promena iz ove metodologije nije uvedena u rad“, rekao je Deli i dodao da su „potrebne pozitivne poruke da se želi ubrzati proces proširenja“.

Poslanik EP Andreas Šider pitao je na koji način će se raditi na otvaranju pregovara sa Albanijom i Severnom Makedonijom.

Šider je rekao i da ga zanima šta će biti sa dijalogom Kosova i Srbije. „Mislim da je važno da Evropa preuzme vođstvo u tom dijalogu“, rekao je evroposlanik.

Odgovarajući na pitanja poslanika, Santoš Silva je rekao da je Briselu drago što je nova vlada u Srbiji preuzela određene obaveze i da pozdravlja opredeljenost Srbije za proces evrointegracije i dijalog sa Kosovom.

On je istakao „veliki značaj“ dijaloga Srbije i Kosova.

Rekao je i da se pitanja između Severne Makedonije i Bugarske moraju rešiti jer se to „odražava na EU u celini“, da se nadaju pomaku u tom procesu i da treba da se sprovedu odluke iz prošle godine oko otvaranja pregovara sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Oko nove metodlogije proširenja, Santoš Silva je rekao da misli da je ona „već dobro ugrađena u tekuće pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom“.

Portugalski šef diplomatije takođe je istakao da EU neće zaboraviti BiH i Kosovo.

Na sastanku koji je vodio predsedavajući Odboru Dejvid Mekalister, poslanici su Santošu Silvi postavljali pitanja i o drugim prioritetima predsedavanja EU Portugalije, o transatlantskim odnosima, saradnji sa Afrikom, Indijom, Latinskom Amerikom, južnim susedstvom, strateškoj autonomiji EU, odnosima sa Kinom.

Santoš Silva je zahvalio na podršci prioritetima portugalskog predsedavanja rekaši da će „blisko sarađivati sa EP, posebno zbog toga što su poslanici naglasili značaj dimenzije spoljne politike EU“.

Portugalski ministar je rekao i da u transatlantskim odnosima „zaista treba više racionalnosti ali i da iskoristimo ovaj trenutak i mogućnost koja se nudi sa novom administracijom (američkog predsednika Džozefa) Bajdena“.

Santoš Silva je istakao da mora da se odgovori na legitimne zabrinutosti u Evropskom parlamentu i u nacionalnim parlamentima i da EU mora da očuva geopolitčku ravnotežu.

Mekalister je zahvalio Santošu Silvi i pozvao ga da ponovo dođe u AFET pred kraj portugalskog predsedavanja da razmotre rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari