Odbornička grupa LDP sa odborničkim grupama SNS i UBO na četvrtoj sednici Skupštine opštine Golubac održanoj prošlog četvrtka stavili su ozbiljne primedbe na rebalans budžeta za 2012. godinu. U saopštenju za javnost koje su potpisali dr Predrag Lazić, dr Nebojša Mijović i Dragan Furunović, pored primedbi na rebalans budžeta izneli su niz kritika na račun predloga o reorganizaciji opštinske uprave, kao i predloženog novog statuta Turističke organizacije Golubac.


Aktuelna vladajuća većina DS, DSS i SPS nije organizovala javnu raspravu o budžetu za 2012. godinu za šta su bili u obavezi u skladu sa Zakonom pre nego što je on donet. Drugo, rebalansom budžeta rashod i deficit budžeta je još veći, verovatno zbog političkih namirivanja koalicije, i kao treća zamerka, vladajuća koalicija, ako ni zbog čega drugog, ono bar iz kurtoazije nije ni pokušala da predvidi smanjenje visine komunalne takse za ono malo privrednika koji rade i firmama koje posluju i još uvek nešto proizvode na području opštine Golubac. Pored toga, u Izveštaju o trošenju novca iz budžeta za 2012. godinu u velikoj meri bode oči činjenica da je za osam meseci ove godine potrošeno na reprezentaciju 2,5 miliona dinara, što je bilo i u 2011. godini kada je potrošeno 2,9 miliona, a da je te 2011. godine potrošeno svega 100.000 dinara za vanredne situacije ili za poljoprivredu 500.000, a sada 1.500.000, dok su za razvojne projekte budžetom predviđena minimalna sredstva.

Na istoj sednici skupštine opštine Golubac LDP, SNS i UBO kritikovali smo predlog o reorganizaciji opštinske uprave, kao i predloženi novi Statut Turističke organizacije Golubac, uvođenje institucije „Strogo poverljivo, službena tajna i poslovna tajna“, što je suprotno Zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja kao i Evropskih normi, naročito u oblasti javnog sektora u kojem se troši novac poreskih obveznika opštine Golubac – Srbije, a to su davno prošla vremena… U predlogu Statuta TO Golubac predloženo je da se imovina opštine Golubac daje u vlasništvo ove organizacije, te da ista postaje njen vlasnik, da i dalje troši novac građana a da Izveštaj o radu podnosi samo Opštinskom veću što je takođe tragikomično, naročito u oblasti predloženih delatnosti rada – šifara delatnosti TO Golubac na šta su se odborničke grupe LDP, SNS i UBO oštro suprotstavile, kaže se u saopštenju za javnost odborničkih grupa koje su nedavno potpisale koalicioni Ugovor o saradnji.

Ko s kim u koaliciju

Informaciju da su odbornici SO Golubac iz LDP i UBO pristupili Srpskoj naprednoj stranci demantovao je dr Predrag Lazić, menadžer LDP. Napominje da je reč o potpisivanju koalicionog ugovora o saradnji između LDP, SNS i Ujedinjenog Braničevskog okruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari