Francuski predsednik Nikola Sarkozi primoran je da progovori o potencijalno najopasnijem korupcijskom skandalu po njegovu karijeru. Radi se o ispitivanju da li je dao dozvolu za davanje mita od prodaje oružja Pakistanu da bi se sakupio novac za političku kampanju. Afera Karači predstavlja najeksplozivniju istragu u vezi s korupcijom u novijoj francuskoj istoriji i najveći skandal koji predstavlja pretnju po Sarkozija lično, piše Gardijan.

Uverljiva priča o sumnjivoj prodaji podmornica i davanju mita dovodi se u vezu s bombaškim napadom u Karačiju 2002. kada je ubijeno 15 ljudi, uključujući 11 francuskih inžinjera. Sudije su ocenile da je napad bio osveta zbog neisplaćenih vladinih provizija. Porodice ubijenih Francuza naterale su Sarkozija da svedoči pred sudijama koje vode istragu i ispriča sve što zna o incidentu.

– U francuskom državnom vrhu boje se da bi afera mogla da se rasplamsa jer su u nju umešani Nikola Sarkozi i njegovi bliski saradnici – rekao je Olivie Moris, advokat porodica ubijenih.

Socijalistička partija je zahtevala da predsednik bude „jasan“ i da se istrazi hitno predaju tajni državni dokumenti. Skandal datira od 1994. kada je Sarkozi bio ministar za budžet u Vladi koju je predvodio njegov saveznik i mentor premijer Eduar Baladir. Baladirova Vlada je postigla sporazum o prodaji tri podmornice Agosta 90 Pakistanu za, kako se procenjuje, 950 miliona dolara.

Da bi se osigurao ugovor, pakistanski političari i vojska, kao i posrednici, navodno su bili potplaćeni ogromnim sumama novca. U to vreme plaćanje posrednika nije bilo protivzakonito.

Međutim, ključno pitanje koje se postavlja jeste da li je oko dva miliona dolara nelegalnog mita od prodaje tajno vraćeno u Francusku da bi se finansirala Baladirova neuspešna predsednička kampanja 1995. Kao tadašnji ministar za budžet Sarkozi bi morao da odobri finansijske elemente za prodaju podmornica. On je tada takođe bio blagajnik i portparol Baladirove kampanje.

Reno van Rujmbek, jedan od francuskih najnemilosrdnijih istražnih sudija, trenutno sprovodi istragu povodom navoda o davanju mita, kao i tvrdnji da je Sarkozi dao zeleno svetlo za osnivanje kompanije za kanalisanje novca od prodaje oružja ka finansiranju Baladirovih političkih aktivnosti u Francuskoj.

Širak istraživao podmićivanja

Eduar Baladir izgubio je predsedničke izbore 2005. od svog ljutog neprijatelja Žaka Širaka. Iz Jelisejske palate Širak je odmah pokrenuo nekoliko tajnih istraga u vezi s tim da li je Baladir davao mito. On je izdao naređenje da se obustavi slanje mita u Pakistan. Godine 2002. bombardovan je autobus sa službenicima koji su krenuli u Karači gde su bili u toku završni radovi na izgradnji podmornice. Tom prilikom, ubijeno je 15 ljudi, uključujući 11 francuskih inžinjera. Pakistan i francuska vlada su četiri godine za taj incident krivili Al Kaidu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari