Međunarodni ugled Velike Britanije biće ugrožen ukoliko Škotska na referendumu postane nezavisna, upozorio je Komitet za inostrane poslove Donjeg doma britanskog parlamenta i upozorio da će u slučaju izglasavanja, nezavisna Škotska verovatno morati ponovo da se prijavi za članstvo Ujedinjenih nacija, Evropske unije i NATO.


Komitet je, u izveštaju, naveo da bi razlaz sa Škotskom umanjio uticaj Britanije u Evropskoj uniji i potvrdio stav da je Britanija svetska sila čija moć nepovratno propada, prenosi agencija AFP. Škotska vlada je taj izveštaj nazvala „stranačkim“ i istakla da se Komitet sastoji isključivo od članova koji se protive nezavisnosti Škotske. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske, u kojem Britaniju čine Engleska, Škotska i Vels, stalna je članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, članica NATO sa nuklearnim naoružanjem, i treća po veličini privreda u okviru Evropske unije.

Referendum o nezavisnosti Škotske je zakazan za 18. septembar 2014. kad će tamošnjim glasačima biti postavljeno pitanje – „Da li Škotska treba da bude nezavisna zemlja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari