Sindikati prosvetara: Jedni otkazali protest, drugi zakazali 1Foto: Vesna Andrić/Danas

Sindikat obrazovanja Srbije otkazao je protest prosvetnih radnika koji je bio predviđen za subotu, 26. mart, saznaje Danas. Istovremeno, protest „Za spas obrazovanja“ zakazao je Forum srednjih stručnih škola ispred Ministarstva prosvete 30. marta.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže za Danas da je protest odložen jer druga dva sindikata obrazovanja sa kojima su ranije nastupali – Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS), nisu želeli da se pridruže.

Kao drugi razlog Ilić navodi to što se u subotu održava probna mala matura, pa su, kako kaže, nastavnici počeli da javljaju da ne mogu da prisusutvuju.

– Prethodni protest 12. marta organizovao je GSPRS „Nezavisnost“, a mi smo ih podržali. Zbog lošeg odziva predsednik SRPS Slobodan Brajković je najavio da neće učestvovati na protestu koji je planirao Sindikat obrazovanja Srbije, a potom me je i predsednik GSPRS „Nezavisnost“ Srđan Slović obavestio da su njihovi organi doneli odluku da nam se ne pridruže – kaže Ilić.

Ona kaže da nije želela da organizuje zajednički skup sa sindikatima uprave, kulture i nauke jer bi morao da se menja koncept celog protesta, s obzirom da je ideja bila da se iznesu zahtevi prosvetnih radnika.

Podsetimo, na protestu održanom 12. marta učestvovao je deo članova SRPS-a, dok su četiri članice tog sindikata- Forum beogradskih gimnazija, Forum srednjih stručnih škola, Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine i Sindikat obrazovanja Požarevac, ocenile taj skup kao „festival laži i mimikrije“.

Međutim, Forum srednjih stručnih škola sada je najavio samostalan protest „Za spas obrazovanja“ u sredu, 30. marta, ispred sedišta Ministarstva prosvete.

U proglasu koji je taj sindikat objavio na svom sajtu ocenjuje se da su „nastavnici obespravljeni, katastrofalnog materijalnog stanja, bez autoriteta i ugleda kako kod đaka, tako i kod roditelja“, što je „rezultat decenijskog i sistematskog urušavanja sistema obrazovanja, a samim tim i nastavnika kao stuba i nosioca tog sistema“.

U proglasu se navodi i da je štednja na nastavnicima vidljiva u radu svake vlade.
„Iako je do sada svaki premijer isticao kako je obrazovanje prioritet prioriteta i kako će se ovoj oblasti posvetiti posebna pažnja, na kraju se uvek ispostavilo da je obrazovanje poslednja rupa na svirali. Nastavnici su zakinuti gde god je to moguće. Vlast nikada ne pokušava da poboljša budžet za prosvetu. Ogromna sredstav nestaju u sivoj ekonomiji. Više se troši i veći su gubici nekih sporednih stvari poput održavanja voznog parka ili krađu struje, nego što se ulaže u poboljšanje materijalnog položaja nastavnika“, navodi se u proglasu, u kojem je istanuto i 10 zahteva Foruma srednjih stručnih škola.

Zahtevi Foruma su:

1. Poštovanje uredbe koju je vlada donela 1:2,89 po kojoj bi osnovna plata nastavnika bila 102.000 dinara. Ne žele tetkice milostinju, a ni mi ne tražimo ništa više od onog što nam pripada na osnovu odlukia Vlade Srbije.
2. Želimo da, kao što je svuda normalno, javne službe imaju isti PKU i da plate budu približno iste, shodno platnim razredima.
3. Želimo da odeljenja nemaju više od 20 učenika, jer samo tako se na najbolji način može održavati nastava u srednjim stručnim školama.
4.Želimo više umetničkih škola, jer kultura jednog naroda ogleda se kroz kulturno dobro.
5. Želimo transparentnost plata. Da se tačno pokaže koliko je topli obrok, a koliki regres.
6. Želimo sistematske preglede na svake dve godine.
7. Želimo smenjivost direktora i da se više koleginica i kolega upozna sa rukovođenjem.
8. Tražimo da se uredbom vlade nastavnik zaštiti.
9. Tražimo zabranu mobilnih telefona u učionicama.
10. Da bi pokazao ozbiljnost i svrhu postojanja sindikat mora da ima kancelariju i tehnička sredstva neophodna za rad.
Do objavljivanja ovog teksta komentar predsednika Foruma srednjih stručnih škola Milorada Antića nismo uspeli da dobijemo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari