Protest sindikata obrazovanja je festival laži i mimikrije 1Učionica Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI

Forum beogradskih gimnazija (FBG), Forum srednjih stručnih škola (FSSŠ), Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) i Sindikat obrazovanja Požarevac (SOP) pozivali su zaposlene u prosveti da ne nasedaju na, kako tvrde, lažni protest, koji je pod simboličnim nazivom „Ni pravda ni pare“ zakazan za 12. mart.

Oni tvrde da su taj protest organizovala dva reprezentativna sindikata, a da se njima pridružio i Sindikat obrazovanja Beograd „predvođen nastavnikom u penziji Slobodanom Brajkovićem“.

„Protest koji su najavili ovi sindikati ne predstavljaju ništa drugo do festival laži i mimikrije. Kako drugačije oceniti protest na koji je pozvan ministar prosvete protiv koga se protestuje. Osim toga, zahtevi koji su u ovom trenutku upućeni, a tu sada mislimo na sve sindikate, svakako ne mogu biti ispunjeni u tehničkom mandatu Vlade, te možemo zaključiti da ovakvi skupovi imaju za cilj ono što su ove sindikalne organizacije u prethodnom periodu dovele do savršenstva, a svodi se na dalju delegitimizaciju protesta i štrajkačkog potencijala kod prosvetnih radnika, kao i običnu samopromociju“, poručili su u saopštenju predsednici FBG, FSSŠ, NSPRV i SOP.

Oni su upozorili sve članove Sindikata radnika u prosveti Srbije, da iako su organizatori protesta najavili da SRPS učestvuje u protestu, to nije tačno.

„Prema Statutu SRPS-a, odluke o protestima, štrajkovima, kao i o saradnji sa drugim sindikalnim organizacijama donose se isključivo na organima ovog sindikata, što ovoga puta nije učinjeno. Iz svega navedenog, jasno je da najavljeni protest nema nikakvog smisla, te pozivamo sve zaposlene u prosveti da ne nasedaju na besmislene predloge lažnih sindikalnih lidera i ostave ih da sami stoje pred praznim trgom“, navodi se u saopštenju.

FBG, FSSŠ, NSPRV i SOP su članice Sindikata radnika u prosveti Srbije, koje osporavaju Slobodana Brajkovića kao predsednika SRPS-a.

U Ministarstvu prosvete ranije su za Danas kazali da su sindikalni zahtevi koji se tiču poboljšanja položaja prosvetnih radnika opravdani, ali da je pitanje koliko je svaki od njih u ovom trenutku ostvariv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari