Plate u prosveti od 2012. povećane i do 69 odsto 1Foto: Z. Mišić

Ministar prosvete Branko Ružić je na sastanku Socijalno-ekonomskog saveta podržao predlog za isplatu solidarne pomoći prosvetnim radnicima i obratio se Vladi Srbije da se razmotri mogućnost isplate jednokratne materijalne pomoći za sve zaposlene u prosveti.

– Ministar nije licitirao ciframa i procentima, uvažavajući nadležnost Ministarstva finansija i postignut nivo stabilnosti budžeta – kažu za Danas u Ministarstvu prosvete, povodom zahteva više sindikata obrazovanja da se zaposlenima u ovoj delatnosti isplati novčana pomoć u iznosu od 20.000 dinara.

Komentarišući najavljene proteste Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja i više sindikata prosvetnih radnika, iz Ministarstva poručuju da je Srbija demokratska zemlja, u kojoj se garantuje sloboda sindikalnog rada i udruživanja, te su stoga i svi zakonom predviđeni načini sindikalne borbe legitimni.

– Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ne smatra sindikate suprotstavljenom stranom, teži da održi konstruktivni dijalog sa njima i veruje da je to jedini način da se razmotre zahtevi, razgovara i dođe do rešenja – navode iz Ministarstva.

Kažu i da su sindikalni zahtevi koji se tiču poboljšanja položaja prosvetnih radnika opravdani, ali da je pitanje koliko je svaki od njih u ovom trenutku ostvariv.

– Neki od zahteva, poput reforme sistema plata, se tiču šire reforme javnog sektora. Ona se ne tiče samo prosvetnih radnika, to je reforma koja obuhvata sve čije se zarade isplaćuju iz javnih sredstava. Interresorno je pitanje i ima refleksije na budžet, zato se sistem mora pripremiti. Ono što je u domenu Ministarstva prosvete, urađeno je u saradnji sa sindikatima (katalog radnih mesta u prosveti, kao i u nauci). Sam predlog platnih razreda i grupa urađen je 2018. i za sada nije bilo promena, a ni zahteva da se menja. Zakonom je predviđena primena 2025. godine – ističu u Ministarstvu.

Dodaju da kao Vlada Srbije nastoje da obezbede rast plata koji je realan i koji ne ugrožava budžetsku stabilnost.

– Tako je januarska plata koju su prosvetni radnici primili u februaru 2022. godine, veća za sedam odsto, što znači da će prosečna plata nastavnika veća od prosečne neto zarade po zaposlenom u Republici Srbiji, po poslednjim objavljenim podacima Republičkog zavoda za statistiku. Treba napomenuti da ukupno povećanje plata prosvetnih radnika od 2012. godine do sada iznosi od 45,23 odsto do 69,31 odsto, u zavisnosti od stepena stručne spreme i radnog mesta. Najviše je povećana minimalna zarada, i to za 69,31 odsto – preciziraju iz Ministarstva.

Ukazuju da se još uvek vode razgovori i traže rešenja za neke od zahteva sindikata, kao što su izjednačavanje koeficijenta za sve u obrazovanju, povećanje minulog rada i uvođenje jubilarne nagrade za 40 godina rada.

– Nadamo se da će se za ova pitanja naći rešenje u okviru pregovora o Posebnom kolektivnom ugovoru koji su u toku – kažu u Ministarstvu prosvete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari