Prosvetari razjedinjeni i u protest: Oprečna mišljenja o tome da li je dobar trenutak za iskazivanje nezadovoljstva 1Foto: Vesna Andrić

„Nezadovoljstvo članstva je ogromno“. Ovim rečima Srđan Slović, predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ obrazlaže za Danas jedan od ključih razloga zbog kojih su tri reprezentativna sindikata prosvetnih radnika odlučila da organizuju protest 12. marta, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu.

Posle poziva resornom ministru Branku Ružiću da im se pridruži, GSPRS „Nezavisnost“, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat prosvetnih radnika Srbije (SRPS) juče su premijerki i ministrima prosvete i finansija uputili spisak zahteva, nezadovoljni zbog odlaganja uvođenja platnih razreda do 2025. godine.

Oni traže povećanje cene rada za 15 odsto, isplatu solidarne pomoći zaposlenima od predškolskog do visokog obrazovanja od po 20.000 dinara, isplatu regresa i toplog obroka, kao i zaključivanje aneksa kolektivnih ugovora.

Na pitanje zašto protest u trenutku kada su ministar i Vlada u tehničkom mandatu, a do sada se nisu obazirali na brojne zahteve prosvetnih radnika, Slović odgovara da je upravo nepostojanje socijalnog dijaloga motivisalo ljude da iskažu revolt zbog takvog odnosa države prema obrazovanju.

– Tačno je da niko na nas ne obraća pažnju. Ne znam koliko smo dopisa do sada poslali. Mi nemamo način da se izborimo za naše zahteve osim da skrenemo pažnju javnosti na materijalni položaj prosvetnih radnika. Poziv da nam se pridruži je upućen i Uniji sindikata prosvetnih radnika, ali su oni rešili da samostalno organizuju protest i štrajk. Mi nismo želeli da ulazimo u štrajk, jer smatramo da su učenici dosta oštećeni zbog pandemije i nema svrhe da dodatno pogoršavamo stanje – kaže predsednik SRPS-a Slobodan Brajković.

I dok Brajković tvrdi da je sve članove SRPS-a informisao o predstojećem protestu tako što je obaveštenje „okačio“ na sajt tog sindikata, četiri sindikalne organizacije, članice SRPS, poručuju da niti ih je neko zvao, niti nameravaju da učestvuju.

To su za naš list potvrdili predsednici Foruma beogradskih gimnazija (FBG), Foruma srednjih stručnih škola (FSSŠ), Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) i Sindikata obrazovanja Požarevac.

Podsetimo, među osnivačima i članovima SRPS-a postoji dugogodišnji sukob koji je rezultirao i sudskim sporom, pa se ovaj reprezentativni sindikat podelio na dve struje. S jedne strane su Sindikat obrazovanja Beograda (inače matična sindikalna organizacija Slobodana Brajkovića, koji je na čelu SRPS-a) i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine, a sa druge FBG, FSSŠ, NSPRV i Sindikat obrazovanja Požarevac.

– FBG je od „Nezavisnosti“ dobio informaciju da je za 12. mart planiran performans, a onda je maltene preko noći to promenjeno u protest. Brajković nas nijednog trenutka nije obavestio o bilo kakvim namerama, niti postoji odluka Predsedništva ili Republičnog odbora SRPS-a, što znači da je on ponovo prekršio Statut. Ali i bez toga, smatram da je organizacija protesta u ovom trenutku besmislena i da je jedini cilj lična promocija predsednika tri sindikata – kaže za Danas Aleksandar Markov, predsednik FBG-a.

On ističe da je do sada bilo mnogo prilika za iskazivanje nezadovoljstva, kada su usvajani sporni zakoni iz oblasti obrazovanja ili kada su prosvetari zakinuti za naknade za godišnji odmor.

Markov je uveren da je reakcija tri sindikata zakasnela, čak iako su hteli da izvrše pritisak na aktuelnu vlast pred izbore. On smatra da, ako i da dobiju obećanja, od realizacije neće biti ništa.

I Dušan Kokot, predsednik NSPRV, ocenjuje da protest u ovom momentu nema smisla, te da oni koji se obraćaju predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uz obrazloženje da on o svemu odlučuje, time daju legitimitet ponašanju koje izlazi iz okvira njegovih ustavnih ovlašćenja.

Uz ocenu da „vlast baš briga za prosvetu“, Kokot kaže da u protestu ne učestvuje SRPS, već Sindikat obrazovanja Beograda i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine.

Kako je naš list pisao, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je zakazala protest u Beogradu i štrajk upozorenja za 17. mart, kada će u školama, članicama tog sindikata, časovi biti skraćeni na 30 minuta. Štrajk upozorenja u zakonskim okvirima biće održan i 21. marta, a potom i 31. marta.

Ministar bez komentara

List Danas je zatražio komentar ministra prosvete Branka Ružića o protestima sindikata obrazovanja, kao i zaposlenih u predškolstvu (najavljen za 20. mart), ali do zaključenja ovog izdanja Danasa odgovor nismo dobili. Nismo saznali ni da li je ministar tražio da zaposleni u obrazovanju dobiju jednokratnu novčanu pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari