Stiče se utisak da tokom svake revolucije omraženi diktator, kao i svaki lider, mora da ima fatalnu gospu, svoju Lejdi Magbet koja se smatra odgovornom za probleme režima. Taj fenomen postoji veoma dugo. Francuska kraljica Marija Antoaneta je savetovala svom narodu da umesto hleba jede kolače. Ko bi mogao da zaboravi Imeldu Markos s Filipina i njene cipele? Tu je i Elena Čaušesku iz Rumunije koja se pretvarala da je naučnica i koja je narodu nanela više zla nego strašna služba Sekuritatea. A sada imamo i Lejlu Trabelsi, suprugu svrgnutog predsednika Tunisa Zina el Abidin Ben Alija.


Priča se da je ona bila ta koja je omogućila da Ben Alijeva porodica napusti grad sa zlatnim polugama u vrednosti od, kako se procenjuje, 45 miliona evra iz centralne Banke Tunisa. Banka, međutim, negira ove navode. Analitičari Bi-Bi-Sija primećuju da joj uloga negativca pristaje podjednako kao i markirana garderoba.

Pitanje koje se često postavlja jeste zašto se uvek stiče utisak da iza svakog vlastodršca mora da stoji jaka žena. Setite se generala Sanija Abače, pokojnog nigerijskog diktatora. Na osnovu pojedinih komentara moglo se zaključiti da ovaj moćni vojnik ne bi mogao sam da uputi nijedan od svojih čuvenih poziva guverneru Centralne banke i zatraži da se izvrši transfer miliona na njegov račun. Morala je da ga podstakne njegova supruga Marjam Abača.

Priča se da ni poručnik vazduhoplovstva Džeri Rolings iz Gane nije mogao da otpusti nijednog ministra bez podsticaja svoje lepše polovine. Spekulisalo se da su mnogi ministri i zvaničnici toliko pazili da ne uvrede „Madam“ da su radili sve da joj udovolje, čak po cenu toga da na taj način uvrede samog lidera. Slično tome, kada je izbila kriza u Obali Slonovače, spekulisalo se da problem nije u Lorenu Gbagbou, već u njegovoj supruzi Madam Simon Gbagbo. Popularna priča kaže da je ona bila ta zbog koje njen suprug nije pristajao na kompromise. Postoje navodi da je baš radikalna i da se zaklela da će se boriti do kraja, kao i da je naredila svom suprugu da ni pod kakvim uslovima ne popusti pred pritiscima i ne preda vlast. Lokalna štampa objavljuje njihove karikature na kojima je Loren Gbagbo prikazan kao apsolutno zastrašen od svoje lepše polovine.

I predsednik Zimbabvea Robert Mugabe, koji je poznat po „zastrašujućem“ intelektu i po tome što veoma dobro zna da ućutka svoje protivnike argumentima, očito je toliko očaran svojom suprugom da bi uradio sve što ona od njega traži. Spekuliše se da je za sve ono što se događa u zemlji, kao što je propast ekonomije, puštanje novčanice od deset milijardi zimbabveanskih dolara u promet, prazne police u supermarketima, zapravo krivica prve dame Zimbabvea Grejs Mugabe. Pitanje koje se postavlja jeste da li čovek može da postane autokrata ako iza njega ne stoji jaka žena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari