Spomenik legendarnom pevaču narodnih pesama Tomi Zdravkoviću biće postavljen i otkriven 29. septembra u centru Leskovca, potvrđeno je Beti u njegovom rodnom selu Pečenjevce. Spomenik je naručio grad Leskovac, a izradila umetnička livnica „Braća Jerković“ iz Beograda. Pored spomenika, u Pečenjevcu će tog dana biti otkrivena i spomen-česma sa Tominim likom i stihovima pesama koje je pevao.


Spomenik u Leskovcu biće postavljen u parku ispred robne kuće, odnosno, na mestu gde se nekada nalazila popularna kafana „Radan“, u kojoj je Toma Zdravković, zajedno sa Silvanom Armenulić, počeo svoju pevačku karijeru. Datum postavljanja spomenika vezuje se za godišnjicu njegove smrti. Gradske vlasti, koje detalje oko spomenika drže u tajnosti, pripremaju, kako nezvanično saznajemo, veliki skup na kome će se pojaviti rodbina pokojnog pevača.

Nagoveštava se i prisustvo prijatelja legendarnog pevača, poput Kemala Montena, Zorana Kalezića, Zdravka Čolića i drugih pevača iz Beograda, a u večernjim satima će biti održan skup na kome će se evocirati uspomene na Tomu Zdravkovića.

Kuća muzike u rodnom domu

„Voleli bismo da se taj spomenik postavi u Pečenjevcu, ali gradske vlasti su odlučile drukčije. U svakom slučaju, srećni smo što će naš Toma dobiti svoj spomenik i svoju spomen-česmu“, kazao je Beti jedan službenik u Domu kulture u Pečenjevcu. Isti izvor napominje da se planira i otvaranje Kuće muzike u rodnoj Tominoj kući u Pečenjevcu. Izradu spomenika su, inače, finansirali, za sada nepoznati donatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari