Skupština grada Niša: Kazne za vlasnike vozila koji zbog “Oka sokolovog” prikrivaju registarske tablice 1Foto: BETA/ BRANISLAV BOŽIĆ

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su izmene odluke o komunalnom redu u kojoj je navedeno da se građani na čijim vozilima je registarska oznaka neprepoznatljiva ili nečitka kažnjavaju od 5.000 do 10.000 dinara.

“Nekada se tablica ne vidi najbolje iz nehata, ali nekada postoji i namera da se ona zamagli i na taj način onemogući gradskim institucijama da naplate kaznu za nepropisno parkiranje”, rekao je predsednik Skupštine grada Boban Džunić.

Izmenama odluke o komunalnom redu propisana je i zabrana parkiranja na javnim zelenim površinama, a kazne takođe iznose od 5.000 do 10.000 dinara.

Izmene odluke o komunalnom redu usvojene su nakon što je deo građana prekrivao registarske tablice selotejpom, kartonom, zaštitnim maskama, pa i vešom, nakon uvođenja sistema “Oko sokolovo”, koje od 1. avgusta ove godine registruje pogrešno parkiranje.

Građani Niša su nekoliko puta javno protestvovali jer ih “Oko sokolovo”, kako su kazali, novčano kažnjava i za nakraće zaustavljanje, a Grad pritom nije obezbedio ni približno dovoljno parkirališta, pošto za oko 81.000 registrovanih vozila postoji samo 3.600 parking mesta.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima i Pravilniku o registraciji motornih i priključnih vozila, kazne za nečitljive i skrivene registarske tablice za fizičko lice čije je vozilo nepropisno parkirano iznose do 10.000 dinara, u zavisnosti od mesta na kojem se takvo vozilo nalazi.

Kazna za pravno lice iznosi od 50.000 do 600.000 dinara.

Za odgovornu osobu u pravnom licu dodatna kazna je od 5.000 do 30.000 dinara.

Kada „Oko sokolovo“ snimi nepropisno parkirano vozilo sa prekrivenim tablicama obaveštava operativni centar Komunalne milicije, nakon čega na lice mesta izlazi patrola.

Ukoliko patrola Komuinalne milicije zatekne vozača, na licu mesta mu piše novčanu kaznu.

Ukoliko vozača nema, vozilo se fotografiše, a nalog za plaćanje kazne stiže na kućnu adresu vlasnika automobila.

Komunalna milicija: U poslednja tri meseca više od 20.000 prekršaja

“Tokom septembra, oktobra i novembra ‘Oko sokolovo’ zabeležilo je na niškim ulicama 20.124 prekršaja zbog nepropisnog parkiranja“, rekao je novinarima koordinator niške Komunalne milicije Dejan Kovačević.

Prema njegovim rečima, najčešći prekršaji vozača su parkiranje na trotoaru, na prilazima kućama i stambenim zgradama, na zelenim površinama i na odstojanju manjem od šest metara od raskrsnice.

On je kazao da “Oko sokolovo” kažnjava “samo nepropisno parkiranje, a ne i zaustavljanje da bi se otvorila kapija, istovario nameštaj, ogrev ili bilo šta drugo”.

“’Oko sokolovo’ pored fotografija pravi i kratke video snimke na kojima se vidi da li se neko zaustavio da bi otvorio kapiju i ušao u dvorište ili se parkirao. Operativci gledaju svaki video snimak i storniraju onaj na kojem se vidi da je reč o zaustavljanju”, rekao je on.

Ukoliko se dogodi greška, vozači se žale i te žalbe se uvažavaju, dodao je Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari