Skupština Srebrenice usvojila Rezoluciju o stradanju Srba 1Foto: Danas

Srebrenička Skupština opštine danas je usvojila Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici u 20. vijeku i osudila sve zločine počinjene nad Srbima, kao i pripadnicima svih naroda na prostoru bivše Jugoslavije u tom periodu.

Za ovu odluku glasali su srpski odbornici jer su bošnjački napustili sednicu nakon duge rasprave.

Inicijativu za donošenje Rezolucije podnio je potpredsednik Skupštine opštine Radomir Pavlović iz SNSD-a, koji je rekao da ovaj dokument treba da pokaže obim srpskog stradanja i osudi zločine počinjene nad Srbima u 20. vijeku.

„Na ovaj način želimo da pokažemo da je neopravdano proglašavati srpski narod genocidnim nakon ovolikih žrtava i njegove odbrambene, slobodarske i večite borbe na strani pobednika protiv osvajača“, rekao je Pavlović.

On kaže da Rezolucija predstavlja samo istinu i ne umanjuje žrtve drugih naroda.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se više ne može ćutati na ono što se radi srpskom narodu i pritiscima koji se na njega vrše donošenjem raznih rezolucija, kojima se Srbi okrivljuju za ono što nisu počinili.

„Skupština opštine Srebrenica morala je da reaguje. Ovo je pravi potez da se zaštite srpski interesi. Ova rezolucija je donesena radi istine i zaštite srpskog naroda i ne umanjuje interese drugih“, istakao je Grujičić.

On je rekao da je Rezolucija zasnovana na naučnim dokazima i istini i ne ugrožava tuđi interes, niti umanjuje i vređa bilo koju žrtvu.

„Rezolucija pokazuje da je u celoj BiH stradao srpski narod, dokumentovano, bez ikakvih laži i podvala, dok, na drugoj strani, postoje razne malverzacije koje su bacile senu na istinske nevine žrtve“, kaže on.

Na ovoj sednici je zatraženo da se van snage stavi ranija odluka o posebnom statusu i izdvajanju Srebrenice iz sastava Republike Srpske.

Ćamil Duraković: Političko nasilje

Predsednik Skupštine SO Srebrenica Ćamil Duraković za Oslobođenje je juče pojasnio da su bošnjački predstavnici u opšinskim vlastima u manjini, te da sa te pozicije ne mogu zaustaviti usvajanje jednog ovakvog dokumenta.

Takođe je naglasio kako o tome nije bilo razgovora.

„To je političko nasilje, koje neko pokušava proturiti mimo nečije volje. Ne znam šta je cilj toga. Neko bi to trebao da debelo obrazloži. Ako ćemo se mi baviti Drugim svetskim ratom onda nema potrebe da sarađujemo po bilo kom osnovu, niti možemo graditi bolju budućnost“, kazao je Duraković.

Prema njegovim rečima, kada je potpisan „minimalni koalicioni sporazum, naše opredeljenje je bilo da gradimo prosperitetniju budućnost, a vraćanje takvih priča, a posebno priče iz 40-tih godina nema za cilj ništa drugo nego da uzburka političku situaciju u Srebrenici i mislim da to ne vodi ničemu“.

U Potočarima 11. jula biće sahranjeno još 19 žrtava genocida nad bošnjačakim stanovništvom

U Memorijalnom centru Potočari 11. jula biće sahranjeno još 19 žrtava genocida počinjenog nad bošnjacima jula 1995. godine. Među žrtsvama su dva maloletnika i jedna žena.

U Potočarima je do sada sahranjeno 6.652 žrtve, dok je na drugim lokacijama, prema željama porodica žrtava, položeno još 237 žrtava genocida. Još se traga za oko 1.000 nestalih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari