Ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović najavila je juče u Nišu centralizaciju nabavke lekova i opreme, kao i da će od 1. januara sledeće godine biti izjednačene državne i privatne apoteke.

– Bilo bi dobro da nabavka lekova i opreme bude centralizovana jer bi se uštedela znatna suma novca. Taj centralizovani sistem morao bi da bude potpuno transparentan i potpuno jasan svakom čoveku. Sada se pozamašna sredstva troše na javne nabavke i svaki direktor zdravstvene ustanove pravi neke svoje tendere – rekla je Đukić Dejanović prilikom obilaska Specijalne psihijatrijske bolnice u Gornjoj Toponici kod Niša povodom 10. oktobra Svetskog dana mentalnog zdravlja.

Ministarka zdravlja je najavila da će pacijenti od 1. januara sledeće godine lek na recept moći da nabave i u privatnim apotekama, ali da je neophodno da one ispune zakonske uslove za to, odnosno da raspolažu potrebnim stručnim kadrom i budu umrežene, kako bi se recept „pratio“.

Ona je demantovala informacije da će žene o trošku države moći da obavljaju ginekološke preglede samo jednom u tri godine.

– To nije tačno, svaka žena može i mora, iako nema nikakvih ginekoloških smetnji, jednom u šest meseci da se preventivno pregleda kod ginekologa- rekla je ministarka.

Đukić Dejanović je dodala da se „razmišlja“ o uvođenju sistema po kojem bi zdravstvene ustanove sekundarne i tercijalne zaštite ubuduće dobijale novac iz budžeta prema broju obavljenih sličnih dijagnostičkih kategorija, a ne po broju postelja i zaposlenih lekara, kao do sada.

Prevencija psihičkih bolesti

Slavica Đukić Dejanović najavila je da će se u narednom periodu u domovima zdravlja u Srbiji ojačati timovi koji će se baviti pre svega prevencijom psihijatrijskih bolesti. Prema njenim rečima, timove bi osim neuropsihijatara činili i psiholozi i specijalno edukovano medicinsko osoblje „opšte prakse“. Jačanjem ovakvih timova stvorili bi se uslovi za smanjenje broja postelja u specijalnim psihijatrijskim bolnicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari