Polarni dani koji traju od početka nedelje nisu sprečavali migrante iz ratom zahvaćenih zemalja Bliskog istoka da nastave svoj put ka zemljama EU. Podaci iz prihvatnih kampova u Miratovcu i Preševu govore da je većina migranata, koji stižu u najvećem broju iz Sirije, Avganistana i Iraka, već obaveštena o dodatnim selektivnim merama za njihov „put u bolji život“.


Najteže je porodicama sa malom decom koje putuju i dalje bez adekvatne odeće i obuće. U Preševu pored hrane dobijaju ćebad i obuću. Lekari pregledaju decu među kojima ima dosta novorođenčadi.

– Nismo zabeležili teže infekcije uprkos izuzetno hladnom vremenu koje ove ljude prati još od Grčke i Makedonije. Ipak, registrovali smo slučajeve promrzlina i prehlada naročito kod dece. Svima njima ukazana je neophodna lekarska pomoć – kažu u mobilnim lekarskim timovima koji su konstantno dežurni u Prihvatnom centru u Preševu.

– Znamo da se situacija menja iz dana u dan. Srećni smo što smo stigli dovde, pa smo sada dosta blizu našem željenom cilju, a to je da stignemo u Nemačku – kaže Sabit, koji sa ženom i dvoje maloletne dece putuje iz Sirije. On je po zanimanju trgovac i očekuje da u Nemačkoj dobije posao kako bi izdržavao svoju porodicu.

U Komesarijatu za izbeglice čiji timovi dežuraju u Preševu ističu da je broj migranata smanjen i da je tokom jučerašnjeg dana ovde registrovano oko hiljadu lica. Ovo je u odnosu na osmomesečnu migrantsku krizu najmanji broj ljudi koji sada iz Makedonije dolaze na teritoriju Srbije. Osim onih najiscrpljenijih koji u zagrejanom prostoru prihvatnog centra provedu po nekoliko sati u odmoru, svi ostali nakon registracije žure što pre da autobusima ili vozom stignu do Šida.


Dosta lekarskih intervencija

– Od početka migrantske krize Opšta bolnica u Vranju primila je 73 lica sa povredama, od čega je bilo dvadeset dvoje dece. Na opštoj hirurgiji pomoć je zatražilo 16 migranata, na odeljenju ortopedije povrede su zbrinute kod 11, a na urološkom odeljenju kod pet pacijenata. Bilo je 12 ginekoloških pregleda i četiri porođaja – kaže za Danas Beba Kanački, portparolka Medicinskog centra u Vranju. Zabeležen je i jedan smrtni slučaj kada je preminuo dvogodišnji dečak od posledica srčanih problema. Ona precizira da je najviše povreda bilo usled dugog hodanja, iscrpljenosti i neadekvatne ishrane. U Prihvatnom centru u Preševu pored stalnog dežurstva lekara iz lokalnog Doma zdravlja prisutna je i mobilna ekipa vranjske hitne pomoći.

Ko nema papir spava u snegu

Info centar za azil apelovao je juče da se izbeglicama u Beogradu omogući da spavaju u centrima za azil, bez obzira na to da li imaju tranzitnu policijsku potvrdu. Kako kažu, u Beogradu ima onih koji imaju isteklu tranzitnu policijsku potvrdu, kao i onih bez potvrde i svesni su da nemaju prava na smeštaj, ali ako se ovako nastavi, neko od njih će se smrznuti i umreti. „Lekari koji obilaze izbeglice već su nam prijavili slučajeve hipotermije i promrzlina. Srbija je pokazala da se od svih zemalja u regionu najbolje odnosi prema izbeglicama, mi molimo da se ta praksa i nastavi“, navodi se u saopštenju Info centra za azil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari