– Arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu, Dragan Jacanović, se već godinama naučno ali i strasno bavi proučavanjem fenomena kalendara u istoriji naše planete.

– Tradicionalni načini merenja vremena pokazuju da ga narodi shvataju kao proces bez ponavljanja koji samo ima pojedine segmente- najčešće godine koje počinju od zimskog solsticija, kaže ovaj inventivni naučnik za Braničevo Danas.

– Ova dva drevna kalendara, obeležena na običnim štapovima, pronađenim kod Požarevca i Majdanpeka, svedoče da se ovakvim odredjivanjem dana u vremenu od iskona bavio i naš narod, veli pokazujući nam zanimljivo izrezbarene ‘’kalendare’’.

Pojedini dani u godini, uglavnom praznici, obeleženi su odredjenim simbolima, karakterističnim za svaku posebnu civilizaciju, a zanimljivo je da se vreme ovako meri gotovo identičnim sistemima od bronzanog doba, preko antičkih kalendara do današnjih dana.

– Na osnovu ovakvih saznanja, moja istraživanja su sada čisto arheološke prirode a cilj nastojanja je da otkrijem jednu nultu tačku planetarnog, civilizacijskog merenja vremena svih poznatih kultura što je, zaista veliki, mukotrpan ali i inspirativan posao, rekao nam je Jacanović.

Prema njegovim otkrićima i argumentima, objavljenim u naučnim časopisima pre nekoliko godina, Srbi ne ulaze u 2010. već bi trebalo da slave novu 7512. godinu! Došao je do zaključka da je naš narod počeo da broji godine i meri vreme od 5508. godine pre rodjenja Isusa Hrista. Među bezbrojnim dokazima izdvajaju se zapisi sačuvani u mnogim srednjevekovnim svedočanstvima pa je, na primer, verodostojno zapisano da je Car Lazar poginuo na Kosovu 6893. godine, Despot Đurađ Branković sazidao Smederevo 6938. , Kralj Milutin podigao crkvu Joakima i Ane u Studenici 6822. godine od stvaranja sveta…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari