Najbolji teniser sveta Novak Đoković odbranu dve titule zaredom na Australijan openu započeće protiv Pol-Anri Matjea, odlučeno je žrebom u Melburnu.

Ukoliko bi opet podigao pobednički pehar, Novak bi postao prvi teniser u 45 godina dugoj „open eri“, koji je tri puta u nizu slavio na prvom grend slemu sezone. Iskusnog Francuza Đoković je savladao u četiri od pet međusobnih susreta, ali su poslednji put igrali još 2009. godine. Od trojice srpskih predstavnika u muškoj singl konkurenciji Đoković ima najlakši put, a posle duže vremena desilo se i da neće morati da ukršta sa preostalom dvojicom najboljih tenisera planete. Naime, izvlačenjem parova određeno je da je Novakov potencijalni rival u polufinalu četvrti nosilac Španac David Ferer, a pre toga i Čeh Tomaš Berdih. Drugi polufinalni par mogli bi da čine Švajcarac Rodžer Federer i Britanac Endi Marej.

– Veliki je to izazov. Volim ovaj grend slem, za njega me vežu neka od najlepših sećanja u mojoj karijeri. Volim podlogu, volim uslove u kojima se turnir odvija, a naravno i ovaj put idem po trofej. Bio sam na žrebu sa prošlogodišnjom pobednicom Viktorijom Azarenkom, bilo je lepo ponovo videti naše trofeje. Ne bih se protivio da ga ponovo ponesem kući – istakao je Đoković.

Pre potencijalnog polufinala Đoković bi u drugom kolu igrao protiv pobednika duela između Amerikanca Rajana Herisona i Kolumbijca Santjaga Hiralda. U trećoj rundi publika u Melburnu bi mogla da gleda srpski derbi između Đokovića i Viktora Troickog.

Da bi uopšte došao do okršaja sa saigračem iz Dejvis kup reprezentacije, Viktor najpre mora da izađe na kraj sa 31. nosiocem Radekom Štepanekom iz Češke. Treći reket Srbije slavio je u poslednja dva odmeravanja snaga, na šljaci, dok je Čeh svoje četiri pobede u izjednačenom skoru upisao na tvrdim podlogama kakva je na Australijan openu. Ako bi savladao Čeha, Viktor bi pre susreta sa Đokovićem morao da pobedi i boljeg iz duela Španca Felisijana Lopeza i kvalifikanta.

Ništa lakši put neće imati ni osmi kosturaš Janko Tipsarević. On će na startu igrati sa domaćom legendom Lejtonom Hjuitom, a ako njega savlada, čekao bi ga pobednik susreta između Slovaka Lukaša Lacka i Žila Milera iz Luksemburga. Janko je u istoj polovini žreba kao Novak i Viktor, ali bi do polufinala u kojem bi se mogao sastati sa nekim od njih, ako bi favoriti opravdali očekivanja, morao savladati Žilijena Benetoa iz Francuske, te Špance Nikolasa Almagra i Davida Ferera.

Kada su u pitanju dame, Ana Ivanović je postavljena za 13. nositeljku, pa će turnir započeti protiv malo poznate Mađarice Melinde Cink, 95. na WTA listi. Već u drugom kolu mogla bi da igra sa dobro poznatom rivalkom Danijelom Hantuhovom iz Slovačke, koju je savladala u pet od sedam odmeravanja snaga. Srpski derbi, kao i kod muškaraca, došao bi po programu u trećoj rundi kada bi se na Aninom putu potencijalno mogla naći Jelena Janković. Druga teniserka naše zemlje u prvom kolu neće imati nimalo lak zadatak protiv Šveđanke Johane Larson, a potom protiv bolje iz susreta između dve kvalifikantkinje. U glavnom žrebu je i Bojana Jovanovski, koja će nastup početi protiv Marije Terese Toro-Flor iz Španije. Njena naredna protivnica mogla bi biti Čehinja Lusi Šafarova, ukoliko savlada Mirjanu Lučić Baroni iz Hrvatske, a onda bi usledio veliki ispit protiv 12. nositeljke Nađe Petrove iz Rusije.

– Australijan open je za mene prva velika prilika da proverim svoje trenutne mogućnosti. Sa Toro-Flor sam se nedavno sastala na Hobartu i znam da neće biti lako pobediti istu protivnicu dva puta za tako kratko vreme. Uvek se trudim da gledam samo prvi naredni meč, ali ne mogu da se oduprem utisku da postoji šansa za meč protiv Šafarove, koja je u finalu Fed kupa igrala fenomenalno protiv Ane i Jelene. Dobro se osećam i jedva čekam da turnir počne – istakla je Jovanovski.

Dolonc blizu žreba

Srbija bi na Australijan openu u ženskoj konkurenciji mogla da ima četiri predstavnice s obzirom na to da je Vesna Dolonc u noći između petka i subote nastupila u trećem kolu kvalifikacija. Ona je za protivnicu imala Kanađanku Stefani Dubua, trenutno 138. na WTA listi, odnosno 20 pozicija lošiju teniserku od sebe.

Federer: Novak je favorit za titulu

– Novak je favorit za titulu u Melburnu, on je najbolji igrač na svetu na tvrdim podlogama u prethodnih nekoliko godina. Marej takođe igra sjajno i postajaće sve jači u narednih nekoliko godina – istakao je Rodžer Federer i konstatovao da mora vredno da trenira kako bi ostao u korak sa novom generacijom mlađih tenisera.

Švajcarac na Francuze

U odsustvu Španca Rafaela Nadala zbog povrede kolena najveći rivali Novaku Đokoviću za titulu u Melburnu biće Švajcarac Rodžer Federer i Britanac Endi Marej. Federer će, poput Novaka, turnir započeti protiv Francuza Benua Pera, dok bi mu protivnik u četvrtfinalu mogao biti takođe Francuz Žo-Vilfred Conga. Marej kreće protiv Holanđanina Robina Hasea, dok bi za polufinale sa Švajcarcem morao da se bori protiv Argentinca Huana Martina del Potra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari