SSP i DS: Protiv učesnika blokade policija podnosi prijave 1Prijava/Foto: Privatna arhiva

Užički odbori Stranke slobode i pravde i Demokratske stranke su saopštli da brojni Užičani „od jutros dobijaju od policije prekršajne prijave, zbog učešća u blokadi saobraćajnica, te da su „društvene mreže zapljusnute fotografijama tih prijava“.

„Protestvovalo se i u drugim mestima širom Srbije, ali ovakva represija vlasti je retko gde viđena. Na sam dan protesta, građani su dizani iz kreveta, u samu zoru i upozoravani, od strane policijskih službenika, da na protest ne idu. Pošto taj model zastrašivanja nije uspeo, građani su sada zasuti prekršajnim prijavama, koje su ih samo dodatno razbesnele i ogorčile, kao i čitav grad, jer se danas samo o tome priča“, navodi se u saopštenju dvaju odbora.

Uz napomenu da je subotnji protest u Užicu bio miran, bez ijednog incidenta, navodi se da je policija u civilu pratila i snimala građene.

„Ne znamo koliko je to zakonito, ali zvaničnih policijskih službenika, tokom protesta, nije bilo. Građane niko nije legitimisao, na licu mesta, niti je bilo ko, ko je dobio danas poštom prijavu, dobio bilo kakvu službenu i overenu prijavu“.

Odbori SSP i DS pitaju gradonačelnicu Užica Jelenu Raković Radivojević „da li ju je sramota da prođe gradom, jer je njena stranka (SNS) u rasulu, a ona lažnu sliku o držanju grada pod kontrolom vrši represijom, kao u Severnoj Koreji i preko leđa građana Užica“.

„U jedno smo sigurni – ovim potezom su samo produbili već postojeći i nepomirljivi jaz između građana i sebe, što će se pokazati i na protestima sada u subotu i na izborima u aprilu. Nikoga nisu uplašili, jer građani Srbije više nemaju šta da izgube“, poručuju užički odbori SSP i DS.

„Lice se nepotrebno zadržavalo na kolovozu“

U jednoj od policijskih prijava, koja je u posedu naše redakcije, navedeno je da je 4. decembra u 14,40 časova u Užicu utvrđeno da se, doslovno piše: „Navedeno lice (pešak) kretalo i nepotrebno zadržavalo na kolovozu u ulici H. Luna (Heroja Luna) – Ložionički most, na mestu gde postoji izgrađen trotoar, a zatim se kretalo i nepotrebno zadržavalo na kolovozu u zoni raskrsnice ulice H. Luna i drž. puta I B reda broj 23, u neposrednoj blizini autobuske stanice, što je dovelo do obustave saobraćaja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari