Šta je vojvoda Mišić rekao kada je objavljen početak Prvog svetskog rata? 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Vreme je na današnji dan pre 80 godina najavio početak prodaje knjige „Narodni učitelj“ Vase Pelagića. Novinar lista Pravda je opisao jedan dan proveden u Valjevu i Struganiku, gde je sa meštanima govorio o životu Živojina Mišića.

List Vreme pisao je o završetku štampanja i početku prodaje knjige „Narodni učitelj“.

Šta je vojvoda Mišić rekao kada je objavljen početak Prvog svetskog rata? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Prema pisanju ovog lista, knjiga Vase Pelagića je „nenadmašno delo večite vrednosti, jevanđelje narodnog zdravlja i putokaz narodnog blagostanja“.

Ovo delo je od izuzetne važnosti, jer su u njemu istaknuta sva pitanja moralnog i fizičkog zdravlja svakog pojedinca u zemlji.

„Delo proslavljenog arhimandrita i znamenitog socijalnog borca Pelagića, predstavlja knjigu mudrosti i riznicu znanja za sve društvene slojeve uopšte“, piše list Vreme.

Kako se tek završavalo štampanje knjige, određena je i simbolična cena, te se za 125 dinara mogla kupiti knjiga u mekom, a za 150 dinara u tvrdom povezu.

Celokupno izdanje može se čitati na sajtu Narodne biblioteke.

listu Pravda se na današnji dan 1940. godine našao tekst o tome kako izgleda jedan dan u Struganiku, rodnom selu velikog vojvode Živojina Mišića.

Prema rečima meštana, Mišić je iz Struganika otišao veoma rano, ali nikada nije zaboravio svoje rodno mesto.

Šta je vojvoda Mišić rekao kada je objavljen početak Prvog svetskog rata? 3
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Mišić je izgubio život gotovo 20 godina pre nego što je novinar lista Pravda napisao ovaj tekst, ali meštani su se i dalje sećali trenutaka provedenih sa Mišićem i raznih anegdota vezanih za te dane.

Rodna kuća Živojina Mišića nije se razlikovala od ostalih kuća u selu, a vojvodina snaja Lenka je objasnila da se on zapravo rodio ispod obližnjeg duda pošto je Mišićeva trudna majka tog dana išla u setvu.

Jednom prilikom, vojvoda je u selo došao sa kraljem. Meštani su novinaru lista Pravda ispričali da je kralj pričao sa svima ponaosob, saslušao njihove probleme i brige i da je na kraju dana uzeo kosu.

Međutim, pošto nije bio uspešan u tome koliko drugi meštani, kralj je rekao:“Eto, vidite junaci da nije lako kositi! Svako je kralj u svome poslu.“

Novinar lista Pravda je tokom dana u Struganiku upoznao i udovicu pokojnog vojvode koja je pričala o svom prvom susretu sa njim, razlozima zbog kojih ga je volela, ali i o brojnim razgovorima koje su vodili.

Kada je objavljen početak Prvog svetskog rata, kako kaže, bila je očajna, ali on je bio tu da je uteši.

„Nas su napale dve velike sile, ali ništa ne brini, ja verujem u našu pobedu. Oni su veliki, a mi smo žilavi i hrabri. Oni napadaju i osvajaju naša sela i naše kuće, naša ognjišta, a mi branimo, branimo kao sokolovi – branićemo slobodu srpske otadžbine“, rekao je vojvoda Živojin Mišić.

Više o tome možete pročitati na sajtu Narodne biblioteke.

„List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari