Šta sa izmenama pravosuđa u Ustavu? 1

Ministarstvo pravde organizovalo je danas okrugli sto o izmenama Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, za koji je sudija Apeloacionog suda Miodrag Majić iskazao zabrinutost zbog načina u kojoj se skup odvija – i u formi i u sadržini.

On je, u izjavi novinarima u pauzi skupa, objasnio da se do sada o toj temi u nekoliko navrata diskutovalo, a da nema nikakve pozicije Ministarstva pravde, koje debatu organizuje, pogotovo imajući u vidu zadate rokove i obećanja koja nisu ispunjena.

Plašimo se da će tekst biti nešto što će na kraju biti što će biti izneto bez ikakve mogućnosti korekcije i upliva u to. Nemamo ono što je pozicija režave, rekao je Majić, koji je na skupu bio kao predstavnik Centra za pravosudna istraživanja.

Kao je istakao, zabrinjava i tema skupa – stručnost i Pravosudna akademija, jer to nisu ustavne kategorije i Ustavom se ne definišu, a važne su za pravosuđe.

To se dešava u situaciji kade svi izveštaji relevantnih međunarodnih faktora, kad govore o Srbiji i preprekama za učlanjenje u Evropsku uniju obično na prvo mesto postave pravosuđe, „a mogu se svesti na jednu rečenicu – nesostatak nezavisnosti i politički uticaj“, rekao je Majić.

On je upozorio da je zato veoma zabrinjavajuće da se dragoceno vreme za diskusiju o ključnim pitanjima troši „na nešto o čemu se može razgovarati tek kad postavimo temelje“.

Potpuno je različito da li će suštinski, kao što Ustav govori, sudije birati Visoki savet sudstva, kao najviše sudsko telo, ili ćete praktično poveriti to Pravosudnoj akademiji, u čijem rukovodstvu su ljudi koji tamo mogu biti postavljeni po drugim kriterijumima, rekao je Majić.

Kako je objasnio, onda će na neki način postati potpuno svejedno ko sedi u Visokom savetu sudstva, „ako će oni moći da biraju ljude koji su već predselektovani u Pravosudnu akademiju“.

Pomoćnik ministra pravde zadužen za evropske integracije Čedomir Backović rekao je na otvaranju da će skup biti jedan od „elemenata prizvuka demokratije“, jer su došli predstavnici različitih institucija, interesa, stručnosti, ideja i različitih načina njihovog ostvarivanja.

To je deo demokratskih procesa koji napreduju u Srbiji, konstatovao je on.

Backović je, pre početka skupa, na kome su učestvovali predstavnici državnih institucija, nevladinih organizacija i stručnih udruženja, novinarima rekao da ima velika očekivanja od rasprave, zbog „bogatstva različitosti mišljenja, interesa, frustracija“, pošto je to suština demokratije.

On je poručio da je optimista kada su u pitanju rokovi, iako je poznato da se oni u Srbiji ne poštuju.

Ako ih ne dostignemo, kasnićemo ni prvi ni zadnji put, zaključio je Backović. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari